Vastaa aiheeseen: Kilpailutilanne

Uutiset Foorumit Kilpailutoiminta Kilpailut Kilpailutilanne Vastaa aiheeseen: Kilpailutilanne

#64441

pertsa

Osallistuja

Ihan hyvää juttua swedeltä ja onneksi meillä on hyvät yhteistyökuviot Suomen ja Ruotsin välillä, joka auttaa molempia osapuolia.

Makes, tarkoitit ilmeisesti PM-kisoja, koska muihinhan ei annettukaan mahdollisuutta karsia? Kyse tässä ei sinänsä ole siis yksin Kyynäräisestä, vaan kevään “valinnat” koskivat ihan yhtälailla myös muita mestareita, joilta ei edes kysytty halukuutta lähtöön. Asad oli ainoa, josta meiltä kysyttiin, haluaako lähteä (varmaan siksi, ettei siihen sarjaan löydy muita), mutta hänestä sanoin, ettei ole treenannut tarpeeksi, siis ei lähde.
Muissa sarjoissa kerrottiin vain, ketä on lähdössä, vaikka kukaan ei oikein tuntunut tietävän varmaksi mitään.

Tässä tilanteessa me otetaan ottelijoille ne varmat ottelut, mitä tarjotaan. Eli jos Irlantiin tulee kutsu, niin lähdetään mielellämme, eikä jäädä kokeilemaan Suomeen, tuleeko vastustajaa, vai ei. Luultavasti ei tule. Ja voihan niitä “näyttöjä” antaa muuallakin, jos on tarpeen.

Lisäksi nuo ulkomaan reissut on hyviä kokemuksia ottelijoiden kannalta, kun vastustajana on yhtä kokenut, tai usein kokeneempi vastustaja, niin tiedetään, missä mennään ja saa samalla kokemusta ottelemisesta muualla. Myös tänne pitäisi noihin arvokisoihin tähtääville tuoda samantasoiset, tai kokeneemmat vastustajat, eikä jollekin 30-40-ottelun kaverille jotain muutaman thaimatsin vastustajia. Silloin saa taidoistaan väärän kuvan ja muutaman helpon ottelun kotimaassa voitettuaan saattaa olla haastamassa jo “kenet tahansa” ja arvokisoissa voi tulla se tappio ensimmäisessä ottelussa jollekin nimettömälle ja ihmetellään, että “olipas kova sarja”.

Jos Hynynen ei lähde PM-kisoihin, niin siinä sarjassa Kyynäräinen on se luonnollinen vaihtoehto seuraavaksi edustajaksi. Onko järkevää estää esim hänen menemisensä sinne, jos ei ole ottelemassa noissa hallituksen jäsenten järjestämissä omissa kilpailuissa? Vai haluaako Suomi joka sarjaan mahdollisimman hyvän ottelijan?
Tai, sitten voivat karsia keskenään. Ja sama muissa sarjoissa.

Noita PM-kisoja nyt ei ole mietitty kyllä minään tavoitteena, eikä se ollut varsinaisesti se pääasia tässä, vaan nuo valinnat ja toiminta yleensä. Noihin tämän vuoden arvokisoihin olisi voinut alkaa heti SM-kisojen jälkeen valmistautua kysymällä seuroilta, ketä kiinnostaa ja muodostaa siitä ryhmä, joka tähtää noihin kolmeen vuoden arvokisoihin.
Tälläinen kysely piti ilmeisesti tehdäkin, mutta se jäi tekemättä.
Tämä ei siis koske vain meidän seuraa.

Sweden tekstistä kävi ilmi hyvin se puute, mikä vaivaa osaa seuroista. Siis joka ilmenee tuolla alkusyksyn hiljaiselona ottelurintamalla. Ei olla sisäistetty sitä, ollaanko kilpaurheilijoita, vai ei. Jos kilpailukausi loppuu n toukokuussa ja alkaa elokuun puolessa välissä, niin monet tosiaan ilmeisesti pitävät kesän lomaa ja alkavat harjoittelemaan vasta elokuun alussa. Kyllähän urheilijan pitäisi tehdä myös kesällä töitä, vaikka toki kauden mukaan muutetaan harjoittelua, mutta kuitenkin siten, että elokuussa ollaan valmiina jo ottelemaan, kun kausi alkaa.

“Miten saan kaverit ottelemaan?” meillä on nyt sellainen hyvä tilanne, että vaikka muutama ottelija on siirtynyt sivuun, niin on suhteellisen monta ottelijaa, jotka panostavat harjoitteluun ja myös seura tukee heitä siinä parhaansa mukaan. Ottelu-ura on miltei kaikilla vasta alkuvaiheessa ja tavoitteet asetetaan yhdessä eteenpäin ja niistä pidetään kiinni. Olen painottanut heille, että pitää juuri päättää, haluaako olla kilpa-urheilija, vai ei. Panostamme niihin, jotka tekevät sen päätöksen ja he voivat luottaa siihen, että saavat kaiken tuen. He puolestaan sitoutuvat tekemään oman osansa treenauksen ja niihin liittyvien asioiden suhteen ja ottelevat siellä, missä sovitaan.
Näinhän sen pitäisi mennä, myös kokeneemmilla kavereilla. Ei siten, että joku valitaan “joukkueeseen” vaikka liiton taholta ja sitten kaveri ilmoittaakin ilman pätevää syytä vähän ennen kisoja, ettei lähdekään.
Tällöin se kaveri on vienyt jo mahdollisuuden joltain toiselta lähteä hakemaan kokemusta arvokilpailuista.

Myös liiton pitäisi tukea rahallisesti esim MM-kisoihin lähtöä. Ottelijat ovat muuten eri lähtökohdissa, joku lahjakas pienemmän seuran ottelija saattaa jäädä kisakoneesta vain sen vuoksi, ettei ole rahaa laittaa kisalippuun. Sama niissä seuroissa, joissa on monta hyvää ottelijaa, tuskin seuralla on varaa maksaa monen ottelijan matkaa kisoihin.

Tiedän, että osa kritiikistäni on sellaista, jota ei pitäisi puida “julkisesti”, mutta ehkä on kuitenkin jotain hyötyä siitä, että välillä herätellään keskustelua joistakin asioista, jotta saadaan lisää potkua toimintaan.