Vastaa aiheeseen: Kilpailutilanne

Uutiset Foorumit Kilpailutoiminta Kilpailut Kilpailutilanne Vastaa aiheeseen: Kilpailutilanne

#64443

mappela

Jäsen

@pertsa wrote:

Rahoituksesta noin muuten: SMTL:n vuosittainen avustushan on toistakymmentätuhatta euroa ja siihen päälle seurojen vuosimaksut ja passirahat ja vakuutuksesta tuleva liiton osuus + tuo SM-osuus. Jos EM-kisoihin meni tuomarin ja huoltajan kulu ja puolet Katrun matkasta ja nyt MM-kisoihin liitolta menee yhden huoltajan ja tuomarin kulu, niin eikös sitä rahaa jäisi vielä vähän ottelijoille? Nuo muutamat satasethan tulevat ilmeisesti niistä OPM:n ylimääräisistä kisoja varten anotuista avustuksista? Ei kai niitä muita kuluja nyt niin järkyttävästi enemmän ole ollut, kuin ennen, jos tosiaan silloin 2006 maksettiin kahden huoltajan ja tuomarin kaikki kulut + koko joukkueen (joka oli selvästi isompi, kuin nyt) matkat?
Ainakin minulle ilmoitettiin ettei EM-, MM- ja PM-kisoihin tule mitään avustusta, paitsi sitten sijoituksen mukaan kullasta matkan hinta takaisin ja hopeasta puolet

Ottelijan näkökulmasta tämä on erittäin mielenkiintoinen aihe. Olin itse valmistautunut lähtemaan tuleviin MM-kisoihin, ajatuksena, että nämä olisivat viimeiset amatöörien arvokisat, joihin lähtisin. Kuten jokainen ottelija ja valmentaja tietää, on isoihin arvokilpailuihin tähdättäessä valmistautumiseen panostettava kaikkensa, jos ja kun mielii mitalin sieltä saada. Tässä tapauksessa oma ehdoton ja ainoa tavoitteeni oli voittaa maailmanmestaruus, jota en kyseisen liiton alla ole vielä saavuttanut.

Koska panostus on sataprosenttista, on motivaatio oltava huipussaan, jotta on valmis useiksi kuukausiksi jättämään lähes kokonaan muun sosiaalisen elämän ja karsimaan myös työelämän panostuksista vain, jotta on kykenevä treenaamaan aamuin ja illoin lähes jokaisena päivä viikossa.

Maailmanmestaruuskisat on jokaisessa lajissa (olympialaisia lukuunottamatta) suurin näytönpaikka urheilijalle sekä lajinäkyvyydelle. En keksi mitään suurempaa panostuksen kohdetta Suomen thainyrkkeilyliitolle kuin se, että ottelijamme menestyvät arvokisoissa, jotta saisimme enemmän jalansijaa lajille myös mediakentässä. Näkyvyydestä ja menestyksestä on selvä seuraus lajin hyvinvoinnille ja tuleville avustuksille ja lajin hyväksynnälle myös Suomen urheiluliittojen joukkoon.

Tältä se ei kutenkaan tunnu ottelijan näkökulmasta siinä vaiheessa, kun puolivuotta kisoihin tähtäävän treenaamisen loppumetreillä ilmoitetaan, että jokaisen ottelijan tulee maksaa itse kisakulunsa (lento n.500€ + hotelli 14yötä x 80$ + muut kulut ja mahdollinen virkavapaa töistä). Omalla kohdallani reissu olisi tarkoittanut rahallista menoa noin 3500 euroa, kun palkattomat viikot otetaan huomioon. Liiton porkkana “kultamitalista lentolipun hinta takaisin” tuntuu lähinnä huonolta vitsiltä. Kukaan ei lähde kisoihin voittamaan kultaa sen vuoksi, että saisi lennoista rahat takaisin. Parempi kannustus liitolta olisi ollut vaikka “kultamitalista maininta liiton nettisivuilla”.

Omalta osaltani kisat jäävät väliin paitsi rahallisen periaatteen vuoksi, myös loukkaantumiseni takia. Huvittavinta tästä kaikessa mielestäni tekee tarinan loppuhuipennus, jossa loukkaantuneilta tai muuten (rahan vuoksi) matkasta luopumaan joutuneilta ottelijoilta liitto kinuaa rahoja “matkoihin aiheutuneista kuluista”. Allekirjoittaneelta rahaa pyydettiin 100 euroa, koska tajusin sairastua 30päivää ennen kisoihin lähtöä. Niiltä onnettomilta, jotka loukkaantuivat päivääkin minua myöhemmin, peritään matkakassaan rahaa jopa 240 euroa. Kuitenkaan virallista kisajoukkuetta ei edes ole nimetty, joka olisi minusta perusteltavaa tehdä heti kun sellainen on. Enhän edes lääkärin antaman urheilukiellon päivänä varmuudella tiennyt olenko kisoihin lähdössä, kun nimeäni en missään ollut nähnyt. Joten teoriassa en edes tietoisesti aiheuttanut peruutusta, koska nimeäni ei mistään viralliselta listalta oltu vedetty pois?

Liiton rahat ovat ilmeisesti kertakaikkisen lopussa, koska mm-kisoihin lähtijöiden täytyy olla valmiita uhraamaan paitsi aikansa, myös toistatuhatta euroa rahaa edustuspaikkansa lunastamiseen ja vielä tämän lisäksi liiton on alennuttava kerjäämään rahaa sekä loukkaantuneilta urheiljoilta että heiltä, jotka joutuvat vuoden päätavoitteen jättämään väliin, vain koska heillä ei ole rahaa lähteä sinne.

Liiton sivuille voisi lisätä kohtaan kilpailutoiminta uuden aiheen: “Liitto on tukenasi kannustamassa sinua menestymään arvokisoissa”. Täällä voisi olla tämä kaikki selkeästi esitettynä, jotta ottelijoille ei syntyisi missään harjoitteluvuosien aikana turhaa mielikuvaa siitä, että kannattaa edes tähdätä arvokisoihin Suomenlipun alla, jollei ole itse sitä valmis kustantamaan. Se voisi lukea ytimekkäästi vaikka näin:

Jos ottelijalla on allaan useita vuosia aktiivista thainyrkkeilytreenaamista sekä hyvä ottelukokemus ja mahdollisesti tuore SM-titteli, on hänen syytä nousta kohti seuraavaa tavoitetta ja tähdätä EM- / MM-arvokisoihin. Tätä varten ottelijan on syytä varata muutama tuhat euroa pelkkiin kisakuluihin sekä iskunkestävä vartalo, jotta viimehetken loukkaantumisia ei tule. Sillä tällöin joutuu ottelija maksamaan henkisen kärsimyksen lisäksi myös rahallisen osuuden muiden lähtijöiden matkasta. Myös siinä tapauksessa, että ottelija saatuaan tietää täydelliset matkakulut (ei aiemmin kuin kuukautta ennen lähtöä) ja peruessaan lähtönsä viitaten rahattomuuteen, on ottelijan maksettava x määrä euroja liitolle, jotta liitto pystyy lähettämään jäljellejäävät ottelijat matkaan. MM-kullasta liitto palkitsee maksamalla hotellikulut takaisin. Mutta jos mokaat ja saat vain hopeaa, on sinun syytä asua puolet kisamatkasta hotellin ulkopuolella, sillä hotellikuluista korvataan tällöin vain 50%.

Summa summarum. Mikä rahameno on liitolle tärkeämpää urheilun edistämistä kuin lajin mm-kisat ja sinne lähtevien ottelijoiden kannustaminen rahallisesti?