AndyS
Kirjoitetut vastaukset
-
JulkaisijaArtikkelit
-
Osallistuja
Kun salikisoja katsoo, niin osallistujamäärähän on ihan järkevä, mutta 3x3min otteluiden osuus on tosi heikko. Tyypillisesti 15 matsista on 1-2kpl. 3x3min. Minulla on ainakin sellainen kutina, että aiemmin suhde olisi ollut parempi. Joku 50-50 olisi varmaan hyvä tavoitetilanne.
Kerron hieman kokemuksia, miten potkunyrkkeilyssä on painittu täysin samojen ongelmien parissa. Aikanaan yli 10v sitten oli ns. kehä-light, joka oteltiin kehässä mutta kontakti oli rajoitettua. Käytännössä tämä toimi huonosti ja osa ottelijoista (kuten minä…) ei juuri säästellyt. Näistä oteltiin myös SM-kisat normaalien SM-kisojen yhteydessä, eli vähän samoin kuin thainyrkkeilyn arvokisoissa on B-sarja. Voitinkin nämä kerran, mutta en pidä saavutusta kovin suurena ja tässä thainyrkkeilyssä on minusta tehty paljon paremmin, että on vain yksi SM-kulta.
Koska kontaktia oli mahdoton pitää kevyenä etenkin aloittelevilla ja usein yliaggressiivisilla ottelijoilla, päätettiin vuonna 2008 poistaa tämä kehä-light. Kehässä oteltiin siis vain täyskontaktilla 3x2min matseja. (Tässä vaiheessa yritettiin lanseerata light-ottelua tatamille, mutta se ei saanut suosiota.)
Tuloksena kilpailuiden osallistujamäärät romahtivat pahasti, kun valmentajat eivät uskaltaneet tuoda uusia ottelijoita kehään kokeneempien kanssa. Pienellä viiveellä tämä näkyi myös SM-kisojen täyskontaktisarjan osallistujamäärässä, kun vanhoja ottelijoita lopetti ja uusia ei tullut entistä tahtia tilalle.
Käytännössä kävi vielä niin, että salikisoissa valmentajat epävirallisesti sopivat kahden aloittelijan keskinäiseen otteluun sellaisia, että “ei sitten tyrmätä päästä” tms. Kokonaisratkaisuna tämä oli tietenkin todella huono, kun eihän tuomari voi sanktioida epävirallisen herrasmiessopimuksen rikkomisesta.
Koska tilanne oli hankala, vuonna 2011 ideoitiin ns. noviisisäännöt thainyrkkeilyn 3x2min otteluiden ja vapaaottelun D-sääntöjen pohjalta. Näissä oli sallittua täyskontakti mutta “tyrmäyshakuinen otteleminen ja tahallinen tyrmääminen” kiellettiin. Jos siis esim. yhdellä yläpotkulla kaveri keikahtaa, niin potkaisija voittaa, mikä on erona thainyrkkeilyn 3x2min. Tasaväkiset kaverit saavat siis mättää sen mitä lähtee, mutta jos toinen on selvästi heikompi, tuomari kehottaa keventämään. Tämä ei luonnollisesti ole ongelmatonta, jos on kokematon tuomari ja aggressiiviset ottelijat, mutta parempaakaan ei ole keksitty. Ottelijamäärät joka tapauksessa lähtivät uudelleen nousuun ja pienellä viiveellä tämä näkyi myös SM-kisojen ja kv-kisojen osallistujamäärissä.
Koska ei haluttu että ottelijat jäävät “jumittamaan” noviisiotteluihin, tehtiin myös sellainen sääntö, että noviisisarjaan ilmoittautuvalla saa olla max. 3 ottelua alla. Tämä lienee pääasiallinen syy, miksi potkunyrkkeilykisoissa täyskontaktimatsien osuus on nykyään suurempi kuin thaikussa. Kuitenkin siis tyypillisesti 2/3 otteluista on noviisimatseja ja ottelijat niissä kokemattomia. Tässä perusongelma on kuitenkin se, että useimmat ottelijat ottavat urallaan vain muutamia matseja, enkä usko että sitä voi kovin paljon auttaa liittotasolla vaan se on seuroissa tehtävää työtä.
Vapaaottelussa luovuttiin isoimman buumin aikaan käytännössä kokonaan D-säännöistä, mikä romautti myös ottelumäärät. Me jouduimme Oulussa jopa lopettamaan vapaaottelukisojen järjstämisen, kun niihin ei ilmoittautunut lainkaan ottelijoita muista seuroista. Nyt ne on tosin saatu uudelleen nousujohteiseksi, mutta en tunne sen puolen kilpailutoimintaa kovin hyvin. Käsittääkseni uusi nousu johtuu lähinnä siitä, että muutamat hyvin aktiiviset seurat tuottavat paljon ottelijoita.
Kokonaisuutena olisin siis varovainen tuossa, että “kevyt aloitusluokka” poistetaan, koska se voi tosiaan aiheuttaa aika dramaattisia seurauksia. Erityisen isot vaikutukset sillä on aloitteleviin kilpaseuroihin, joilla ei ole kokemusta ottelemisesta ja käsitystä omasta tasosta. Kun ei ole pehmeää laskua, ei tule välttämättä ottelijoita ollenkaan. Tai ei ainakaan sen jälkeen, kun se seuran ensimmäinen ottelija on lyöty levyksi.
Toisaalta siirtymistä aloitussarjasta täyskontaktiin pitäisi saada sujuvammaksi. Olisiko ajateltavissa “C+” luokka täyskontaktilla, 3x2min erillä ja ehkä ilman polvia päähän tms.? Toki otteluluokkiakaan ei kannata olla älytöntä määrää. Matsin piteneminen samalla kun tulee täyskontakti voi olla yksi karsiva tekijä. Ja ehkä näiden kevyempien luokkien matsien määrää voisi rajoittaa per ottelija?
Panssarit ovat aivan turhia niin aloittelijoilla kuin muillakin. Pääkontakti on se mikä on vaarallista ja pelottaa ihmisiä. Ei vartalopolvet tai -potkut. Lisäksi ne vaikeuttavat kisojen järjestämistä, kun niitä pitäisi olla montaa eri kokoa sinistä ja punaista, eikä kaikkia välttämättä tule käytettyä edes joka vuosi.
Vielä huomiona, että jos otteluluokkia järjestellään uudelleen, niin niille kannattaisi antaa selkeät nimet, jotta kaikki tietävät mistä milloinkin puhutaan. Tilanne jossa on “suojattomia IFMA-säännöin otettuja otteluita mutta 5x2min erillä” tai “3x2min harjoitusottelu ilman täyskontaktia” on tosi hankala. Olisi sitten vaikka B+ ottelu, semi-pro ottelu tms. ja siinä aina vakiovarusteet ja erät.
13.11.2017, 21:00
vastauksena käyttäjälle: Ottelijaksi ART OF FIGHT – Kamppailutapahtumaan Ouluun 25.11
OsallistujaKBT Oulu
Juniorit
-54kg Jimi Kuismin (0 ottelua) 13v
-57kg Jonne Kahma (0) 15v
-63,5kg Arttu Parikka (0) 15v
-63,5kg Alireza Aholami (0) 17v
-67kg Zaki Jalili (0) 17vAikuiset 3x2min
-52kg Ada Pesämaa (0)
-71/75kg Pekka Hannus (0)OsallistujaNo se riippuu tietenkin vaivan asteesta ja siitä miten sitä kuntoutetaan. Kesto on päivistä vuosiin. Jos hakkaat säännöllisesti sitä säkkiä niin se ei parane ikinä.
Et tullut ajatelleeksi ottaa säkillä pelkästään toisella kädellä plus potkuilla?
18.6.2017, 15:47
vastauksena käyttäjälle: KILPAILUKUTSU ja ILMOITTAUTUMINEN SM-kilpailut 7.-9.7.2017
OsallistujaKickboxing Team Oulu
-91kg Aki Kulmala 27v
-67kg Henri Kurttila 23v
-57kg Teemu Seppälä 18vOsallistujaMitenkäs sitten Teemu Hellevaara ja Pok Jääskeläinen jotka ei kumpikaan ole sarjansa hallitsevia Suomen mestareita, missä edustavat MM-kisoissa? Toki varmasti ovat ne parhaat edustajat sarjoihinsa, joilla on eniten menestysmahdollisuuksia.
OsallistujaMuuan ilmoittautunut pyysi kyselemään että onkohan vielä tietoa milloin turnauksen osallistujat julkistetaan?
OsallistujaPikaisia tunnelmia. Muutama alkupään matsi jäi katsomatta omien treenien takia.
Ruotsalaisista Magnus Anderson oli hyvä ja Sofia Olofsson ihan jäätävä. Suomalaisista Tessa Kakkonen oli hyvä. Forsbergilta ei mikään uran paras matsi ja vastustajan puolenvaihdot selvästi haittasivat. Perussuoritus riitti kuitenkin selkeään voittoon ihan pätevästä vastustajasta. Ulkomaiden edustus jäi harmittavan vähälle kun Tanska puuttui kokonaan ja ruotsin parhaat oli poissa.
Nuorten SM-kisat oli positiivinen yllätys. Kova taistelutahto kaikilla ja monella oikein näppärää tekniikkaakin.
Kisoista oli ilmeisesti olemassa joku striimi mutta siitä ei ollut mitään tietoa itsellä. Muutenkin mainostus oli jäänyt aika vähille kun meidän salille tuli vartin yli kaksi joku tyyppi kyselemään että onkos ne kisat missä. Yleisöä oli aika vähän ja kotiottelijatkin matsasivat ihan hiljaisuuden vallitessa.
Itse paikan päällä matsit rullasivat juoheasti eikä mitään viivytyksiä tullut. Ram muayt ei vieneet mitenkään tolkuttomasti aikaa nekään. Plussaa siitä että thaimusiikin taso oli hyvä. Kun se soi siinä taustalla niin se luo tunnelmaa. Joissain kisoissa se on ollut liian kovalla ja silloin se ärsyttää ja vie huomion pois matsista.
Tuolla hieman kuvia ja tunnelmia: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1654617641490426&id=1416696991949160
OsallistujaOnko vielä olemassa tai tuleeko jotain aikataulua siitä miten ottelut käydään, kun sekä PM-kisat että nuorten SM:t on merkattu alkamaan samaan aikaan. Vai tehdäänkö nämä vasta puntarin jälkeen? Olen siis tulossa kisakatsomoon ja ehkä kavereita mukanakin niin kiinnostaa.
-
JulkaisijaArtikkelit