Thainyrkkeilyä oululaiseen tapaan

Oulun kaupunki on Wikipedian mukaan perustettu vuonna 1605 ja se on Pohjois-Suomen vanhin ja väkiluvultaan Suomen viidenneksi suurin kaupunki. Oulussa toimii tällä hetkellä kolme Suomen Muaythai liiton alaista thainyrkkeilyseuraa.

Oulun ensimmäinen thainyrkkeilyseura Oulu Thaiboxing Club perustettiin vuonna 2007. Yksi sen perustajajäsenistä on Terhi Palosaari, joka on vieläkin mukana seuran toiminnassa. Seuran kaikilla ohjaajilla on lähes 10 vuoden kokemus thainyrkkeilystä. Alkuaikoina seuran toiminnassa mukana oli myös potkunyrkkeilyä, mutta nykyisin salilla treenataan vain thainyrkkeilyä.

”Meillä on tiivis ja lämminhenkinen yhteisö, jossa on mukavaa treenata yhdessä. Vaikka pieni seura olemmekin, meiltä löytyy paljon osaamista thainyrkkeilyn parista”, summaa Palosaari seuran toimintaa.

Oulu Thaiboxing Club:n ottelijoista parhaiten on menestynyt Jani Ikävalko PM ja SM-hopeasijoituksillaan vuonna 2010.

Seuraava askel oululaisessa thainyrkkeilyssä oli, kun Oulun Kamppailuklubi otti thainyrkkeilyn mukaan valikoimiinsa ja liittyi Suomen Muaythai liiton jäseneksi vuonna 2012. Oululainen Arto Vuoma veti alun perin treenejä Oulu Thaiboxing Clubilla vuodesta 2008 lähtien, mutta siirtyi myöhemmin päätoimisesti Oulun Kamppailuklubille. Vuomalla on suoritettuna valmentajan ammattitutkinto lajinaan thainyrkkeily ja hän lanseerasi Ouluun junnuthain.

Tällä hetkellä Oulun Kamppailuklubi on Suomen suurin kamppailusali, jolla on yli tuhat jäsentä. Alueellisesti se on merkittävä terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitäjä Oulussa liikuttaen usean eri kamppailulajin voimin oululaisia päivittäin.

Thainyrkkeily on seuran toiminnassa erittäin suosittua ja etenkin alkuviikon treeneissä harjoittelijoita saattaa olla jopa yli 40 henkilöä / treeni. Thainyrkkeilyä treenataan päivittäin ja suurin suosio on kuntoilijoiden ja harrastajien ryhmissä. Tällä hetkellä seuralla ei ole kilpailuryhmää, mutta aikaisempina vuosina seuralla on ollut SM-kilpailuissakin edustus mukana. Seuran parhaimpina SM-saavutuksina ovat olleet Heidi Vuoman SM-hopea ja useat SM-pronssit.

Vuoma on pitkällä valmentajan urallaan nähnyt ja kokenut kaikenlaista. Yksi asia nousee kuitenkin ylitse kaiken muun ”Pidin eräälle 11-vuotiaalle koulukiusatulle pojalle treenejä. Poika kammosi ajatustakin ryhmäliikunnasta, eikä katsekontaktin ottaminenkaan ollut ihan helppoa. Särkyneen ja sulkeutuneen  kuoren alta paljastui kuitenkin lahjakas nuori, jolla oli poikkeuksellinen oppimiskyky ja joka nautti silminnähden liikkumisesta. Eikä siinä vielä kaikki, myös äiti ja pikkusisko kotona ovat päässeet mukaan thainyrkkeilyn saloihin, kenenkäs muun kuin tämän pojan opissa”, tarinan päätyttyä Vuomalla menee roska silmään ja se täytynee käydä poistamassa.

Vuona 2015 oululainen thainyrkkeily otti taas uuden askeleen eteenpäin, kun kolmena peräkkäisenä vuonna Suomen parhaaksi potkunyrkkeilyseuraksi valittu Kickboxing Team otti thainyrkkeilyn mukaan valikoimiinsa. Seuran päävalmentajana toimii Leif Stenius, joka on tällä hetkellä yksi Suomen kokeneimmista valmentajista. Hänellä on paljon tietoa ja kokemusta urheilijoiden valmentamisesta ja eteenpäin viemisestä kansainväliselle huipulle asti.

Thainyrkkeilyn oppimisessa seura hyödyntää valmentajayhteistyötä muiden thainyrkkeilyseurojen kanssa ja oppia on haettu ja haetaan myös lajin kotimaasta Thaimaasta. Lajin oppimisessa hyödynnetään myös otteluvideoita sekä iso osa seuran ottelijoista ja valmentajista on käynyt kehä- ja arvostelutuomarikoulutuksen. Näistä on apua thainyrkkeilyotteluihin valmistautuessa.

Thainyrkkeilyssä seuran matka on vasta alkamassa. Historian kirjoihin on kirjoitettu kuitenkin yksi tärkeä etappi jo nyt, sillä Teemu Seppälä pokkasi itselleen Pohjois-Suomen ensimmäisen miesten Suomenmestaruuden vuonna 2017. Stenius on mies, jonka tavoitteet ovat aina korkealla ja mitattavissa. ”Jos ja kun thainyrkkeily pääsee aikanaan olympialajiksi, visiona on että siellä ottelee meidän ottelija”, Stenius summaa eikä ilmekään värähdä.

Kirjoittajana toimi yli 20 vuotta kamppailu-urheilun parissa toiminut Katarina Perkkiö. Hän vieraili oululaisilla saleilla mukana treenaamassa ja teki haastatteluja seurojen avainhenkilöistä.

Oululainen vieraanvaraisuus lämmittää aina yhtä paljon mieltä. Oli hieno kokemus päästä mukaan eri salien treeneihin ja nähdä uusia näkökulmia tuttuun asiaan. Tietysti yritin pysyä vauhdissa mukana, mutta ikä on tuonut liikkeisiini hitautta ja jalkavaivat saavat näyttämään jotkut liikkeeni huvittavilta. Hymyilytti, kun ajattelin että tuo nuori valmentaja tuossa ohjeita antamassa voisi olla poikani. Niin suuri ikäero meillä oli.

Suosittelen kaikille lajin parissa oleville seuravierailuja. Uudet ja erilaiset näkökulmat avartavat ja tekevät treenaamisesta ja elämästä paljon rikkaampaa”.

 

 

 

 

Katru Perkkiö