Kehä- ja arvostelutuomarikoulutus Helsingissä

Suomen Muaythai liiton tuomarit Tommi Pitkälä ja Katarina Perkkiö pitivät tuomarikoulutuksen Ringside Gymin salilla Helsingin Pitäjänmäellä lauantaina 20.1.2018.

Paikalle oli kertynyt 18 innokasta tuomarikokelasta kahdeksalta eri salilta. Mukana oli osallistujia seuraavista seuroista:

Crest Professional Fighting Center
Combat Academy of Finland
King of the Ring
Lempäälä Thaiboxing Club
Nummela Thaiboxing Club
Porvoo Thaiboxing Club
Ringside Gym
Turku Thaiboxing Club

Koulutuspäivä pähkinänkuoressa

Reilu peli, oikeudenmukaisuus ja lajituntemus
Tuomarityön perustana ovat reilu peli ja oikeudenmukaisuus. Koulutus aloitettiin kertaamalla, mitä se tuomarityössä tarkoittaa ja miten se käytännössä toteutetaan niin arvostelu- kuin kehätuomarinakin.

Seuraavaksi kerrattiin, mitä lajituntemus pitää sisällään ja minkälaisiin asioihin otteluissa kiinnitetään huomiota. Käytiin läpi kaikki perusteet, miten jokaisesta erästä on mahdollista löytää voittaja ja näytettiin käytännön esimerkein sallitut ja kielletyt tekniikat ottelujen aikana.

Ottelujen pisteytys ja ottelujen tuomiot
Koulutuksessa opetettiin miten pistekortti täytetään, miten pisteet annetaan sekä mitä mahdollisia merkintöjä pistekorttiin laitetaan esimerkiksi luvunlasku tilanteissa (KD = knock down) tai varoituksen (W=warning) yhteydessä.

Käytiin läpi, miten ottelut arvostellaan: voittajalle annetaan 10 pistettä ja häviäjälle 9. Käytiin läpi erilaisia tapauksia, joissa erät voivat olla 10-8 tai 10-7. Korostettiin sitä, että jokaisesta erästä olisi voittaja löydettävä ja tasapisteytystä 10-10 on vältettävä.

Koulutus huipentui harjoitusotteluihin, jossa harjoiteltiin käytännössä ottelujen pisteytystä, pistekortin täyttämistä sekä kehätuomarina työskentelyä. Ottelujen eristä saatiin aikaan keskustelua, löydettiin hyviä perusteluja ja jokainen kehätuomari paransi otteitaan ohjeita saatuaan.

Suomen Muaythai liitto onnittelee kaikkia uusia tuomareita koulutuksen suorittamisesta sekä toivottaa kaikki mukaan työskentelemään tuomaritehtävissä!

Lisätietoa tuomaritoiminnasta Suomen Muaythai liiton tuomarisivustolta ja kilpailuoppaasta. Kilpailuoppaaseen päivitetään uudet lasten ja junioreiden säännöt tammikuun 2018 aikana.

Katru Perkkiö