Björkskog ja Venäläinen otteluvoittoihin Pietarissa Braveheart 1 tapahtumassa

Lauantaina 4.8.2018 Venäjän Pietarissa järjestettiin urheilu- ja hyvinvointitapahtuma Braveheart 1, jonka päätapahtumana oli huikea otteluilta. Suomesta ottelutapahtumaan matkasi kolmen hengen joukkue.

Vasemmalta: Venäläinen, Björkskog, Melikidze ja Leppänen

Helsinki Thaiboxing Clubin Kristoffer Björkskog lähti heti kesän EM-kilpailujen jälkeen armeijaan suorittamaan asepalvelustaan. Monelle armeijassa olo on saattanut tarkoittaa taukoa tai suuria muutoksia harjoittelussa/kilpailemisessa. Nuori ja ottelunälkäinen Björkskog tarttui kuitenkin heti tilaisuuteen, kun ottelutarjous Pietarista tuli. Nuorukaisen päätä ei juurikaan pakottanut, vaikka vastustajaksi tarjottiin ammattilaissäännöin ottelua valko-venäläistä K1 mestaria Vitali “Snake” Krutalevichia vastaan. Ottelu käytiin miesten -67 kg:n sarjassa 3×3 minuutin pituisena.

Punnitustilaisuuden jälkeen valmentajana mukana ollut Olli Leppänen tuumi, että tämä erä taisi kyllä mennä Suomeen. Krutalevichin olemuksesta saattoi aistia pientä hermostuneisuutta ja epävarmuutta. Lämmittelyissä Krutalevich myös antoi jo esimakua tulevasta ottelutyylistään. Hän haki “vandammemaiseen” tyyliin kaikennäköistä potkuja eri ilmansuuntiin ja teki spagadeja. Hänestä sai kuvan urheilullisena, mutta ei ehkä kovin vaarallisena vastustajana. Kehässä kuitenkin paremmuus ratkaistaan, eikä käyttäytymisellä tai olemuksella välttämättä ole ottelun alkaessa paljoakaan merkitystä. Toki kaikki voi mennä toisinkin.

Itse ottelu oli vauhdikas ja todella tasainen. Jälkikäteen pohdittuna se olisi voinut mennä kummalle tahansa. Krutalevich haki kovia ja nopeita potkuja joka kerrokseen. Björkskog taas haki ja pääsi ottelemaan lähelle. Krutalevich kuitenkin luki ottelua hyvin ja sai jäädytettyä nämä tilanteet useasti. Björkskog piti kuitenkin loppuun asti tiukasti kiinni sovitusta game planistaan: eteenpäin, lähelle, polvet ja kyynärpäälyönnit käyttöön. Tämä “metsästys” pakotti vastustajaan perääntymään ja ottamaan taka-askelia. Tämä oli lopulta yksi voiton avaimista, sillä ottelun päätyttyä Björkskog julistettiin voittajaksi hajaäänituomiolla 2-1. Todella hyvä päänahka ja kansainvälinen ottelu Björkskogilta.

Björkskog kiittää ja kumartaa.

Lahti Thaiboxing Clubin Timo Venäläinen sai vastaansa uzbekistanilaisen Konstantin Cheredichenkon miesten -63,5 kg;n sarjassa. Ottelu oli suunniteltu 3×3 minuutin pituiseksi ammattilaissäännöin.

Venäläinen oli alkumetreistä lähtien hyvässä vedossa. Aikaisempien ottelujen opit oli käytetty hyväksi ja torjunnat toimivat tässä ottelussa. Venäläinen tuntui olevan kovassa vireessä ja se näkyi ottelun käsikirjoituksessa. Hän hyökkäsi paljon ja piti ottelun tempoa yllä. Vastustajan hyökkäykset torjuttiin ja niihin ottelu sitten päättyikin aivan liian aikaisin. Torjuntatilanteessa Cheredichenkon jalka hajosi ja ottelu keskeytettiin. Näin Venäläinen voitti ottelunsa toisessa erässä kehätuomarin keskeytyksellä vastustajan loukkaantumisen vuoksi.

Olisi kyllä ollut siistiä otella pidemmän aikaa, otteleminen tuntui nyt hyvältä”, Venäläinen sanaili Pietarista palattuaan.

Venäläisen ottelun jälkeen vastustajan kulmauksesta ilmoitettiin, että he haluavat revanssiottelun. Ilmoilla oli myös, että mahdollinen revanssi oteltaisiin M1-organisaation alaisuudessa. Tämä olisi toteutuessaan Venäläiselle loisto paikka päästä ottelemaan ison organisaation alaisuudessa.

Venäläinen ja Melikidze matkalla otteluun.

Pietarissa Suomen joukkueen yhteyshenkilönä toimi tuttuun tapaan Timur Melikidze. Suomalaisottelijoiden kokemukset Pietarista ovat tähän saakka olleet aina positiivisia. Tapahtumat on upeasti järjestetty ja ihmiset Venäjällä ovat ystävällisiä ja samalla rautaisia ammattilaisia. Myös yllätykset kuuluvat kuvioon mukaan ja niin oli tälläkin reissulla.

Ottelijoiden valmentajana mukaan matkasi Olli Leppänen, joka on itsekin otellut reilu 30 kertaa. Hän on otellut mm. Rachadamoen stadionilla Thaimaassa ja kohdannut Suomessa useita huippuja, viimeisimpänä Daniel Forsbergin. Nyt ottelutaukoa on kertynyt noin kolmisen vuotta. Ottelutapahtumassa oli tullut peruutus ja Melikidze ehdotti Leppäselle ottelua. Leppänen suostui ja vastustajaksi oli tulossa 18-vuotias -75 kg:n Pietarin mestari. Leppänen tuskin ehti syvällisemmin vielä pohtia, mihin tuli lupauduttua kun ottelu jo peruttiin. Ensitieto peruutuksesta tuli 2 tuntia ennen tapahtuman alkua ja vahvistus vasta puoli tuntia ennen kuin piti olla jo kehässä. Leppänen melkein pääsi siis itsekkin kehään, mutta palasi sitten alkuperäiseen suunnitelmaansa olla vain valmentajan roolissa.

Onnistuneen viikonlopun jälkeen Leppänen päätti jäädä vielä hetkeksi Pietariin. Tämä kannatti, sillä hän päätyi pietarilaisille saleille vetämään treenejä. Ensimmäinen vierailu oli salille, jossa treenasi Keski-Aasian maista olevia vapaaottelutaustaisia treenaajia. Leppänen opetti heille thainyrkkeilyn saloja niin vakuuttavasti, että sai saman tien kutsun ohjaamaan treenejä myös toiselle salille. “Hieno kokemus tämäkin”, Leppänen raportoi onnistuneen Pietarin matkan jälkitunnelmia.

Leppänen vakuutti lajituntemuksellaan.

Onnittelut Venäläiselle ja Björkskogille otteluvoitoista!

Kuvat: Olli Leppänen

Katru Perkkiö