EM-kilpailujen jälkitunnelmia

Kuva: Svetlana Vinnikova irvistää ja Laressa Van Emden haastaa (IFMA Photo Gallery)

Suomen maajoukkue on palannut kotimaahan viime viikon EM-kilpailuista. Suomella oli kilpailuissa mukana 7 nais- ja 2 miesottelijaa, jotka toivat yhteensä 5 mitalia mukanaan. Yksi mitaleista oli hopeinen ja loput neljä pronssista. Maiden välisessä vertailussa Suomi oli sijalla 13, kun Ruotsi juhli sijalla 5. Kerrottakoon, että kärkimaista Valko-Venäjä ja Ukraina lähettivät näihin kilpailuihin vain kakkosjoukkueensa saamaan lisää kansainvälistä kisatuntumaa. Ykkösjoukkueet harjoittelevat täyttä päätä tulevaan kauteen kotimaassa ja leireillä.

Suomen joukkueessa oli mukana neljä ensikertalaista ja viisi konkaria. Joukkueen parhaasta saavutuksesta vastasi Lahti Thaiboxing Clubin sarjassa -63,5 kg otteleva Laressa Van Emden, joka pääsi vapaa-arvalla suoraan toiselle kierrokselle. Toisella kierroksella vastassa oli ukrainalainen, joka ei pysynyt Van Emdenin iskujuhlassa mukana. Finaalissa lahtelainen kohtasi hallitsevan maailman- ja euroopanmestarin sekä The World Games voittajan venäläisen Svetlana Vinnikovan. Kivikova venäjätär ei ollut helppo vastus, vaan runnoi itsensä mestaruuteen vahvalla ja räjähtävällä tyylillään. Tuttu irvistys kasvoilla ei näkynyt otteissa juurikaan. Iskut ja potkut lähtivät kuin tykin suusta, kuten mestareilla yleensä tapana on tehdä. Van Emden meni kuitenkin kylmäpäisesti iskusateen läpi väkisinkin ja sai kertaalleen Vinnikovan niskatkin väännettyä alaspäin. Asenteesta aplodit, vaikka voitto Venäjälle menikin.

Muista suomalaisottelijoista mestarin kanssa kehään pääsivät -45 kg sarjassa Helsinki Thaiboxing Clubin Satu Mykkänen, joka otteli venäjättären kanssa tasaisen ja teknisen ottelun. Vaikka ottelun tulos kertoo tappiosta kaikin tuomariäänin, eräkohtaisesti mentiin todella tasaisissa lukemissa. Mykkänen on matkalla sarjansa kärkeen pienin, mutta vakain askelin.

Naisten -67 kg:n sarjassa Combat Academy of Finland seuran Riikka Järvenpää kohtasi tulevan mestarin niin ikään venäjättären, mutta tällä kertaa vastustajan nopeus ja pelisilmä varmistivat voiton naapurimaahan. Myös sarjassa -71 kg otteleva Lahti Thaiboxing Clubin Anna Rantanen kohtasi mestarin Ruotsin Angela Mamicin. Ruotsalaiset naiset osaavat käyttää vahvuutensa, jos heillä sellainen on. Mamic on muutamassa vuodessa kasvanut altavastaajasta mestariksi, jonka tekemisessä oli ihailtavaa röyhkeyttä ja voimaa. Rantaselle tämä reissu oli arvokas opetusmatka, joskin hiukan kivulias. Rantasella on kuitenkin kaikki mahdollisuudet kehittyä ja ottaa näistä opiksi. Molemmat naiset saivat pronssiset mitalit, sillä toiselle kierrokselle päästiin vapaa-arvalla ja tällä kertaa sarjoissa oli vähänlaisesti osallistujia.

Ensimmäistä kertaa kansainvälisellä turnausmatkalla oli myös Espoon Kehähaiden B-sarjassa -63,5 kg otteleva Kristoffer Björkskog. Myös hän kohtasi heti tulevan mestarin ja jopa pystyi haastamaan tätä ajoittain. Valko-venäläiset ovat kokeneita turnauskävijöitä ja tietävät tarkasti, miten erät voitetaan. Näin tälläkin kertaa. Mainittakoon kuitenkin, että vastustaja teki tyrmäävää jälkeä edetessään mestariksi, mutta Björkskogilla ei hänen kanssa ollut ongelmia tämän suhteen. Pirteä esitys Kehähaiden ottelijalta, jolta on lupa odottaa hyviä otteita tulevaisuudessa. Tällä kertaa oli tyytyminen pronssiseen mitaliin, mutta kokemusta tuli sitäkin kirkkaammin mukaan kotisalille.

Mainittakoon vielä Lahti Thaiboxing Clubin -54 kg:n sarjassa ottelevan Pauliina Salosen pirteä esitys EM-debytissään sekä MMA Team 300 seuran sarjassa -48 kg ottelevan Niina Ruposen hyvä nousu viimeisen erän voittoon. Ruponen oli ainoa suomalaisottelija, joka pystyi viemään erävoiton venäjättärestä. EM-debytantti Ruponen taisteli viimeiseen saakka ja hallitsi hermonsa loppuun saakka hienosti. Mainittakoon, että Ruposen sarjan voitti ranskatar, joka valittiin kilpailujen parhaaksi naisottelijaksi. Molempien naisten vastustajat ottelivat hopealle.

Tällä kertaa muiden ottelijoiden vastustajat eivät olleet kirkkaimpien mitalisijojen joukossa.

Suomen joukkue osoitti erittäin hienoa joukkuehenkeä ja paikalle saavuttiin kannustamaan suurin joukoin. Suomi huudot raikuivat hallissa ja omia kannustettiin viimeiseen sekuntiin saakka. Yhteiset harjoitukset olivat täynnä uusia ideoita ja kaveria autettiin tarpeen mukaan. Kun tähän positiivisuuteen saadaan mukaan kunnon tekemisen meininki, fysiikka kuntoon ja voittamisen palo, jonain päivänä tulosta voi tulla.

Ottelut näkyvät vielä jonkin aikaa IFMA Youtube kanavalla, kannattaa käydä katsomassa!
Muaythai TV on tehnyt päiväkohtaisen koosteen, kannattaa tsekata!

Suomen Muaythai liitto onnittelee mitalisteja ja heidän valmentajiaan!

Katru Perkkiö