Moninkertainen maailmanmestari Milja Nurmi (os.Heino) lopettaa ottelijan uransa

miljaPitkään muhinut päätös on nyt lopullinen: tamperelaista kamppailulajiseuraa Chitalada Finlandia edustava thainyrkkeilijä Milja Nurmi, (ent Heino) on päättänyt lopettaa menestyksekkään, noin kymmenen vuotta kestäneen ottelu-uransa.

NOPEA ALKU AMATÖÖRIKEHISTÄ AMMATTILAISOTTELUIHIN

Milja aloitti lajin harrastamisen vuonna 2002 ja otti ensimmäisen ottelunsa tammikuussa 2004. Ensimmäinen ammattilaisottelu Thaimaassa oli jo elokuussa 2005, jossa Thaimaan Kuningattaren syntymäpäivien kunniaksi järjestetyssä tapahtumassa ottelu päättyi jo suomalaisen ensimmäisen erän tyrmäysvoittoon. Ottelut järjestettiin Bangkokin Sanam Luang-aukiolla ja paikalla oli n 100.000 katsojaa ja ne televisioitiin suorana koko Thaimaahan. Thainyrkkeilyottelut olivat yksi osa aukiolla tapahtuvaa juhlintaa.

Vuonna 2006 Milja osallistui kansainvälisen thainyrkkeilylajiliitto IFMA:n MM-kilpailuihin ja voitti neljän otteluvoiton kautta amatöörien MM-kultaa.
Saman vuoden elokuussa Milja osallistui Thaimaassa 8-naisen S1-ammattilaisturnaukseen, jossa hän otteli kolme ammattilaisottelua vain 1,5 h aikana, häviten finaaliottelun vain niukasti. Yksityskohtana voidaan mainita, että toisen ja kolmannen ottelun välissä oli taukoa alle 15 minuuttia, joka piti odottaa kehän reunalla, Thaimaan 40 asteen lämmössä. Thaimaalaisella finaalivastustajalla oli toki pidempi palautumisaika edellisestä ottelustaan:)

Ottelu-ura painottui tämän jälkeen pääosin ammattilaisotteluihin ja saavutuksina uran aikana kertyi palkintokaappiin sekä WMC-,S1- ja WMPO-liittojen MM-vyöt, sekä lisäksi WMC-liiton EM-vyö. Lisäksi mestaruusvöistä voidaan mainita Thaimaan Chonburin-, sekä Theprasit-thainyrkkeilystadionien mestaruusvyöt kokeneita thaimaalaisia vastustajia vastaan. Mm S1-mestaruusottelussa Thaimaalaista Ying Tip:iä vastaan ottelun voittajasta oli kuulemma pelattu siihen asti suurimmat vedonlyöntisummat, mitä naisten otteluista oli Thaimaassa koskaan ollut. Ammattilaisissa Miljan sarjassa suojina käytettiin vain 6:n unssin hanskoja, alasuojia ja hammassuojia.

KULTAA “KAMPPAILULAJIEN OLYMPIALAISISTA” JA KILPAURAN LOPPUVAIHEET

Vuonna 2010 Milja oli helsinkiläisen Anna Willbergin kanssa ainoat thainyrkkeilyn osalta Suomesta,jotka valittiin IFMA:n puolesta Kiinan Pekingissä järjestettäviin Kansainvälisen Olympiakomitean suojeluksessa käytäviin Sportaccord Combat Gamesiin, joita kutsutaan myös kamppailulajien “epävirallisiksi olympialaisiksi”. Tapahtumaan oli valittu 13 eri kamppailulajien maailman parhaat urheilijat. Tuomisina Miljalla oli näistäkin kilpailuista Suomeen kultaa, joka olikin ainoa koko tapahtumasta Suomeen tullut kultamitali kaikki lajit huomioon ottaen ja myös ainoa thainyrkkeilyn osalta koko pohjoismaissa.

Pekingin jälkeen Milja oli jo päättämässä ottelu-uraansa, osin senkin vuoksi, että halukkaita otteluvastustajia oli jo vaikea löytää kovan maineen vuoksi ja otteluihin tulikin silloin jo taukoa, koska kansainväliset ammattilaisottelukutsutkin yllättäen loppuivat. Suurin osa Miljan ammattilaisotteluista olikin käyty ulkomailla, jolloin vastustajia ei voinut itse valita ja saavutukset myös täten ovat erityisen arvostettavia.
Tämän jälkeen Milja otteli ja voitti vielä kaksi ottelua, ja valittiin vuonna 2013 IFMA:n toimesta ainoana suomalaisena thainyrkkeilyn osalta toisiin Sportaccord Combat Gamesiin, jotka järjestettiin Pietarissa, Venäjällä. Valitettavasti viikko ennen kilpailuja perhepiirissä tapahtui läheisen menehtyminen ja hänen kuolinvuoteelta kilpailuihin lähteminen vaikeutti ottelu-ja voitontahdon löytymistä ja tuloksena oli tällä kertaa “vain” pronssia. Lisäksi amatöörityylinen ottelutyyli tuntui jo hieman vieraalta koviin suojattomiin ammattilaisotteluihin tottuneelle Miljalle. Ottelu-uran lopettaminen oli kuitenkin ollut mielessä jo pidemmän aikaa tätä ennenkin.

KAIKKIEN AIKOJEN MENESTYNEIN SUOMALAINEN THAINYRKKEILIJÄ

Miljan ottelu-ura ja saavutukset ovat kokonaisuudessaan vaikuttavia ja hän onkin kaikkien aikojen menestynein suomalainen thainyrkkeilijä. Etenkin hänen thaimaalaistyyppistä teknistä ja vahvaa ottelutyyliään ihailtiin eri puolilla maailmaa, niin vastustajien, tuomareiden, kuin katsojienkin toimesta.

MILJAN FAKTOJA:
Ikä:32v
Kotipaikka: Tampere
Seura: Chitalada Finland
Ottelusarja: Ammattilaisissa: 118lbs, amatööreissä: 54kg.
Valmentaja: Pertti Nurmi
Otteluja: 34, joista 29 voittoa ja vain 5 tappiota. 13 ammattilaisottelua (useampia ns “suojattomia” otteluita, mutta ei ammattilais-statuksella).

Saavutukset amatööreissä, mm:
MM-kultaa

Ammattilaisissa:
WMC-liiton MM vyö
S1-liiton MM vyö
WPMO-liiton MM vyö
WMC-liiton EM vyö
Thaimaan Theprasit-stadionin mestaruusvyö
Thaimaan Chonburin-stadionin mestaruusvyö

Sportaccord Combat Games, Peking, kultaa.
Sportaccord Combat Games, Pietari, pronssia.

Muuta mm:
Hämeen Liikunta-ja Urheilun Vuoden Urheilija 2010.
NÄKYVYYTTÄ NIIN SUOMELLE MAAILMALLA, KUIN LAJILLE KOTIMAASSA

Milja toi laajasti menestyksellään esiin suomalaista kamppailu-urheilua ja etenkin thainyrkkeilyä, niin Suomessa, kuin ulkomaillakin. Hänen otteluitaan televisioitiin usein Thaimaassa suorina lähetyksinä Thaimaan lisäksi 22 eri maahan. Hänen otteluitaan raportoitiin usein myös thaimaalaisissa lehdissä ja esim järjestäjien mukaan Kiinan Sportaccord Combat Gamesien finaaleita seurasi TV:n välityksellä yhteensä n 100 miljoonaa katsojaa.

Suomessa Milja oli myös usein esille lehdissä ja TV:ssä, joka varmasti innosti etenkin uusia nykyään jo lupaavia ja menestyneitäkin naisthainyrkkeilijöitä kilpakehiin ja uusia harrastajia lajin pariin ympäri Suomen.

Milja jatkaa kuitenkin lajin parissa edelleen niin itse treenaten, kuin myös ohjaamalla harjoituksia kotisalillaan Tampereella.

Kuva: Jukka Ritola

Katru Perkkiö