Muaythai – thainyrkkeily

MUAYTHAI – THAINYRKKEILY – THAIBOXING 

Lajin virallinen kansainvälinen nimi on muaythai, suomenkielessä puhutaan arkisemmin thainyrkkeilystä tai käytetään englanninkielistä kielikäännöstä thaiboxing.

Thainyrkkeily on pystyottelulaji, jonka tekniikkavalikoimaan kuuluvat erilaiset lyönnit, kyynärpäälyönnit, potkut, polvipotkut, kiinniotto- ja puolustustekniikat sekä pystypaini eli thaipaini.  Thainyrkkeily on taitoa, tekniikkaa ja taktiikkaa vaativa kampailulaji, jossa tarvitaan fyysisiä ja henkisiä ominaisuuksia. Harjoittelu on erittäin monipuolista ja se kasvattaa sekä kehittää tekniikan ja taidon lisäksi lihaskuntoa, kestävyyttä ja voimaa.

Thainyrkkeilyssä on kansallisia ja kansainvälisiä kilpailuja, joissa on mahdollista otella nuorten ja aikuisten sarjoissa MM-tasolle asti.

THAINYRKKEILYN HISTORIA

Thainyrkkeily on Thaimaan kansallislaji ja sen historia ulottuu yli 2000 vuoden taakse. Laji on tärkeä osa maan kulttuurihistoriaa ja se näkyy kaikkialla Thaimaassa. Maassa arvioidaankin olevan noin 60 000 rekisteröityä ottelijaa. Nykyisessä muodossaan lajia on harjoitettu 1930-luvulta asti.

Vaikka harjoittelu tähtääkin ottelemiseen, lajista on kehittynyt tehokas ja suosittu kuntoilun sekä itsensä kehittämisen muoto. Nykyisin tavalliset turistitkin pääsevät Thaimaassa käydessään tutustumaan lajin saloihin, kun thaimaalaiset treenicampit ovat avanneet oviaan myös kuntoilijoille.

THAINYRKKEILY SUOMESSA JA SUOMEN MUAYTHAI LIITTO RY

Suomeen laji saapui 1980-luvun alkupuolella Mustosten veljesten, Jannen ja Kain tuomana. Veljekset ovatkin oikeutetusti Suomen Muaythai liiton kunniajäseniä.

Suomen Muaythai-liitto on kansainvälisten lajiliittojen International Federation of Muaythai Amateur (IFMA) sekä European Muaythai Federation (EMF) jäsen.

IFMA toimii lajin kattojärjestönä ja se on vakiinnuttanut asemansa useissa kansainvälisissä urheiluorganisaatioissa. IFMA:n yli 100:sta jäsenmaasta peräti 40 jäsenmaata on omien maidensa kansallisissa olympiakomiteoissa.

IFMA kuuluu seuraaviin kansainvälisiin, Kansainvälisen olympiakomitean tunnustamiin urheiluorganisaatioihin:

  • AIMS, Alliance of Independent Recognised Members of Sport
  • IWGA, International World Games Association
  • FISU , The International University Sports Federation
  • SportAccord
  • TAFISA, The Association of for International Sport for All

IFMA on mukana useissa yhteiskunnallisissa kampanjoissa ja projekteissa (mm. Stop Violence Against Women, Sport is Your Gang, Muaythai Against Drugs), joita Suomen Muaythai liitto tukee tai on järjestänyt omia vastaaviaan (mm. koulukiusaamisen vastainen työ kampanjoissa ”Kovat tyypit ei kiusaa” ja ”Kamppailija ei kiusaa”).

Kuva: © Areta Santos
Kuva: © Areta Santos