Ottelijaesittelyssä: Jussi Santalahti

Kuva: ttbc.fi
Kuva: ttbc.fi

Turku Thaiboxing Clubin Jussi Santalahti valittiin Suomen Muaythai liiton vuoden miesottelijaksi vuonna 2015. Thainyrkkeilyn Santalahti aloitti vuonna 2010. Hänen urheilutaustastaan löytyy niin uintia, yleisurheilua kuin Kendoakin. Ottelijan ura alkoi jopa hieman vahingossa, kun hän meni kisaryhmän treeneihin. ”En ekan kerran jälkeen kehdannut oikein lopettaakaan, vaikka turpiin tuli aika pitkään”, muistelee Jussi.

Turun salilla valmentajana toimiva thainyrkkeilyn maailmanmestari Harri Nieminen kuvailee Jussia vahvaksi, värikkääksi ja hurjaksi ottelijaksi, joka on tunnollinen harjoittelija ja pyrkii kehittymään jatkuvasti. Ottelutyyliltään Santalahti on vastustajilleen haastava. Hänen kehäilmeensä ja tekemisen tasonsa tekevät hänestä vaarallisen vastustajan teknisesti taitavimmille vastustajilleenkin. Suomalaisittain harvinaista herkkua on myös Jussin asenne. Vaikka ensimmäinen erä olisi mennyt huonosti ja tappiollisesti, toiseen ja kolmanteen erään saakka on aikaa muuttaa ottelun kulku voitolliseksi. Nieminen kuvaileekin Santalahden ”kehäilmettä” epäsovinnaiseksi. Ottelu on päättynyt vasta sitten, kun se on päättynyt.

Santalahden vuosi 2015 huipentui elokuussa pidettyyn MM-tason Royal Cup turnaukseen. Santalahti kirjoitti nimensä historian kirjoihin taistelemalla ensimmäisen mitalisijan sitten vuoden 2004 jälkeen miesten A-sarjassa. Kansainvälisissä turnauksissa menestyminen kasvatti motivaatiota entisestään ja antoi lisää itseluottamusta omaan tekemiseen. Vuoden 2016 tavoitteisiin on suunniteltu kehittyä edelleen ottelijana ja otella aina, kun siihen on mahdollisuus ja paikat ovat kunnossa. Toukokuun Ruotsin MM-kilpailut siintävät mielessä, eikä vähiten siitä syystä, että sieltä voisi olla kotiintuomisina jopa kirkkaampia mitaleja.

Toisinaan nuoren miehen elämässä on haasteita sovittaa yhteen kova treenimäärä, koulu, työt ja aikaa ihmissuhteille. ”Laji antaa minulle paljon, ylivoimaisesti enemmän kuin koppa jotain karhua. Treenit tasapainottavat sekä jaksottavat arkea mukavasti”, sanailee Jussi ja jatkaa “En pystyisi tähän yksin, iso kiitos kuuluu treenikavereilleni ja valmentajilleni”. Kisojen ja painonvedon jälkeen hän rentoutuu mieluiten hyvän ruuan, kirjojen tai leffojen parissa.

Jussi Santalahden ottelut ottelijatietokannassa:
https://muaythai.fi/?page_id=762&fighter_id=1678

Teksti: Niina Pohjola

 

Katru Perkkiö