Sport is your Gang Finland rantautuu Suomeen

sport-is-your-gangUseat kattojärjestö IFMA:n jäsenmaat ovat toteuttaneet Sport is Your Gang -projekteja ympäri maailman, myös naapurimaassa Ruotsissa on ollut vastaava hanke.

Sport is your Gang -projekti on ennaltaehkäisevää nuorisotyötä, joka on kohdistettu vaikean taustan omaaville sekä syrjäytymisriskissä oleville nuorille. Hankkeen tavoitteena on radikalisoitumisvaarassa olevien nuorten keskuudessa tapahtuva ennaltaehkäisevä työ. Hanke toteutetaan monialaisena yhteistyönä eri nuorten elämää koskettavien alojen kanssa. Thainyrkkeily on projektissa keskiössä toimien työkaluna tavoitteeseen pääsyssä. Projektiin osallistuvia nuoria rohkaistaan aloittamaan thainyrkkeilyharrastus, joka harjoittelun ja vuorovaikutuksen kautta innostaa itsensä positiiviselle kehittämiselle sekä terveisiin elämäntapoihin. Hankkeen ydin on, että huonoille teille ajautumisen sijaan energia kohdistuisi urheiluharrastukseen, jonka kautta nuori voi eheyttää minäkuvaansa ja löytää hyväksyvän yhteisön, johon kuulua. Sport is your Gang -projektissa yhteistyötä tehdään thainyrkkeilytahojen lisäksi myös muun muassa peruskoulujen ja nuorisotoimen kanssa.

Projektin vetäjinä toimivat thainyrkkeilyn maailmanmestarit Petra ja Petri Martinez. Heidän suunnittelema koulutuspaketti sisältää thainyrkkeilyn koulutuspolun: urheilijaksi tulemisen kautta valmentajaksi kehittymisen. Projekti viedään läpi yhdessä nuoren sekä hänen valmentajan, koulun, nuorisotyöntekijöiden, sosiaalityöntekijöiden sekä mahdollisesti poliisin kanssa. Kyseessä on siis myös sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten yhteistyön haastaminen.

Koulutuspaketti on saanut hyvän vastaanoton, kun sitä on käyty esittelemässä mm. Itä-Helsingin nuorisotalolla, liikuntakeskuksessa sekä ylä-asteella. Vastaavaa toimintaa kokeiltiin jo aikaisemmin vuonna 2012, kun Suomi isännöi thainyrkkeilyn PM-kilpailuja Helsingissä. Viikon mittaisen tapahtuman aikana mukana olivat muun muassa eri lajien urheiluseuroja sekä vähemmistö- ja sosiaalityöhön profiloituneet ICE, KRIS, Gipsy Fighters ja Nuorisoasiainkeskus.

KuvaPetra Martinezin raportti viime maanantaina 6.3.2017  pidetystä leiristä:

Maanantaina starttasi ensimmäinen Sport is your Gang -leiri Kallahden nuorisotalolla Helsingissä yhteistyössä Itäluotsi-toiminnan, Helsinki Freedom Recordsin sekä Hattumedian kanssa. Leirille osallistui Vartiokylän yläasteelta joukko kahdeksasluokkalaisia nuoria, joille Petri ja Petra Helsinki Thaiboxing Clubilta vetivät thainyrkkeilyosuuden sekä Jens Helsinki Freedom Recordsilta biitti- ja räppipajan.

Thainyrkkeilyosuuden aikana harjoiteltiin lajin perustekniikoita: lyöntejä, potkuja sekä liikkumista. Nuoret pääsivät myös testaamaan lihaskuntoaan nopeatempoisessa kuntopiirissä, jolloin saatiin hiki nousemaan pintaan. Treenin lopuksi verryteltiin vielä kiertokyynerpäälyöntiharjoituksen merkeissä.

Thainyrkkeilytreenin jälkeen suunnattiin alas studioon, jossa Jens ohjasi nuoria biitin tekemisen sekä lyriikoiden äänittämisen saloihin. Riimejä syntyi lennosta ja freestyle battlen tiivis tunnelma leijui ilmassa. Räppiä tallentui nauhalle suomen lisäksi myös englanniksi ja arabiaksi. Hattumedian Reijo sekä harjoittelijat Ira ja Sami kuvasivat toimintaa ja haastattelivat lopuksi leirin vetäjät sekä itäluotsi Kallen, joka on häärinyt aktiivisesti tapahtuman promoottorina. Materiaalista koostetaan osallistujille video, joka toimii myös Suomen Sport is your Gang -hankkeen teaserina.

Läpi leirin vallitsi innostunut tunnelma niin osallistujien kuin ohjaajienkin puolelta. Päällimmäiseksi mieleen jäi nuorten rento ja reipas asenne ja ennakkoluuloton halu oppia ja kokeilla uutta. Hanke tulee jatkumaan yhteistyössä Vartiokylän yläasteen, Nuorisoasiainkeskuksen sekä Suomen Muaythai -liiton kanssa ja uusien leirien lisäksi suunnitelmissa on myös ekskursio Ruotsin puolelle tutustumaan maan vastaavanlaiseen nuorisotoimintaan.

Tutustu alla olevasta linkistä Sport is Your Gang sivuihin:
https://siygfinland.wordpress.com/

Lisätietoja projektista:
Petra Martinez, p. +358 44 5077 555, petramarijaana@gmail.com

Katru Perkkiö