Suomen Muaythai-liiton hallitus on päättänyt erottaa JMT Jaowsamut Muaythai:n liitosta

Suomen Muaythai-liiton hallitus on päättänyt erottaa JMT Jaowsamut Muaythai:n liitosta

Suomen Muaythai -liiton hallitus on käsitellyt tapauksen, jossa Jaowsamut Poseidon on antanut valheellista tietoa Thaimaan medialle, kritisoinut sekä IFMA:n että SMTL:n toimintaa valheellisin väittämin ja aiheuttanut haittaa IFMA:n, SMTL:n ja thainyrkkeilyn maineelle väitteillä, jotka eivät pidä paikkaansa. Suomen Muaythai -liitto on päättänyt erottaa JMT Jaowsamut Muaythai ry:n Suomen Muaythai -liitosta välittömästi päivämäärällä 28.4.2022.

Mr. Jaowsamut antoi haastattelun thaimaalaiseen lehteen https://www.matichon.co.th/sport-slide/news_3298666, joka on englannin kielellä julkaistu myös sosiaalisessa mediassa. Artikkelissa Mr. Jaowsamut kertoo:

”Euroopan Muaythai organisaatio pilaa muaythain perinteen ja luo huonoa mainetta Thaimaalle suosimalla omia seurojaan ja ihmisiään eikä IFMA tarjoa hänen ottelijoilleen yhtään otteluita.”

–     IFMA on kansainvälisen olympiakomitean tunnustama ja maailman Antidopingtoimisto WADA:n alainen maailmanlaajuinen muaythaijärjestöjen kattoliitto. IFMA:n kautta muaythai on osa kansainvälistä olympialiikettä.  IFMA järjestää arvokilpailuita ja muita kansainvälisiä turnauksia. Se ei tarjoa otteluita urheilijoille, vaan valinnat ottelijoista tekee IFMA:n jäsenmaiden lajiliitot.

”Hän on yrittänyt lähettää urheilijoitaan kansainvälisiin kilpailuihin. Hän kertoo urheilijoidensa voittaneen useita mestaruuksia, mutta hänen urheilijoitaan ei koskaan valittu kansainvälisiin kilpailuihin. Syyksi hän kertoo, että IFMA:n johtajat päästävät vain omia urheilijoitaan titteliotteluihin/kilpailuihin.”

–          Suomen Muaythai-liitto yhdessä SMTL Valmennustiimin kanssa valitsee edustajat IFMA:n kansainvälisiin arvokilpailuihin. Valintakriteerit ovat kaikille Suomen Muaythai-liiton jäsenseurojen ottelijoille samat. Ottelijat antavat näyttöjä liiton alaisissa kilpailuissa ja leireillä. Yhtenä näyttöpaikkana toimii SM-kilpailut.

–          Vuonna 2019 JMT Jaowsamut Muaythai ry:n ottelija voitti suomenmestaruuden ja hänet valittiin maajoukkueeseen Bangkokissa 2019 käytyihin MM-kilpailuihin

–          Vuonna 2020-2021 JMT Jaowsamut Muaythai ry:n ottelijoista kaksi on voittanut lasten suomenmestaruuden (tytöt 10-11 vuotiaat)., eikä näistä kumpikaan ole hakenut maajoukkueeseen. Aikuisten suomenmestaruuksia seuralle ei tullut vuonna 2020 eikä 2021.

”Koska muaythai pyrkii olympialajiksi, IFMA kerää enemmän jäseniä ja rahaa kaikilta seuroilta, jotka haluavat mukaan Olympialaisiin. Jos seura kieltäytyy maksamasta, he eivät pääse kilpailemaan karsinnoissa. Hänen seuransa maksaa 300€ kattojärjestö IFMA:lle/vuosi.”

–          IFMA ei ole viestittänyt Suomen Muaythai-liitolle rekrytoivansa jäseniä ja/tai keräävänsä rahaa olympialaisten verukkeella. Suomen Muaythai-liiton jäsenseurat maksavat 300€/vuosi Suomen Muaythai-liiton jäsenyydestä, joka oikeuttaa seuraa osallistumaan SMTL alaisiin kilpailuihin, koulutuksiin, leireihin sekä käyttämään liiton tuomareita kilpailuissaan. IFMA:lle Suomen Muaythai-liiton jäsenseurat eivät maksa mitään.

Suomen Muaythai-liitto sekä kattojärjestö IFMA kiistävät väittämät jyrkästi.

Suomen Muaythai -liitto oli halukas järjestämään kuulemistilaisuuden JMT Jaowsamut Muaythai -salin vastuuhenkilöille, mutta he ilmoittivat sähköpostitse, etteivät aio osallistua kuulemiseen eivätkä kunnioita liiton sääntöjä, koska ne eivät tue muaythaita tai sen kulttuurillisia perinteitä. Valitettavasti Suomen Muaythai -liittoon ei voi kuulua yhdistys, joka ei sitoudu noudattamaan SMTL:n ja kansainvälisen kattojärjestö IFMA:n sääntöjä, määräyksiä ja päätöksiä.

JMT Jaowsamut Muaythai ry oli tammikuussa 2022 ilmoittanut eroavansa Suomen Muaythai -liitosta, mutta sääntöjen mukaan jäsenyys olisi ollut voimassa 31.12.2022 asti.

Päätös erottamisesta kuitenkin astuu voimaan välittömästi ja 28.4.2022 alkaen JMT Jaowsamut Muaythai ei ole enää Suomen Muaythai -liiton jäsen eikä seura tai seuran edustajat enää voi esimerkiksi:

– Järjestää SMTL:n alaisia kilpailuita
– Osallistua SMTL:n alaisiin kilpailuihin
– Käyttää kilpailuissaan SMTL:n tuomareita
– Osallistua lasten, nuorten eikä aikuisten SM-kilpailuihin
– Osallistua SMTL:n leireille
– Osallistua SMTL:n järjestämiin koulutuksiin kuten esimerkiksi valmennus-, tuomari-, antidopingkoulutuksiin jne.
– Edustaa Suomea PM-, EM- tai MM-kilpailuissa eikä muissakaan kilpailuissa jotka ovat IFMA:n, EMF:n tai SMTL alaisuudessa tai järjestämiä

Suomen Muaythai -liitto on pahoillaan tästä tapauksesta ja toivoo, että näin pienessä maassa kuin Suomi, voimme yhdessä ja hyvällä yhteistyöllä seurojen kesken levittää thainyrkkeilyn ilosanomaa, kannustaa lapsia, nuoria ja aikuisia thainyrkkeilyharrastuksen pariin, koulutettujen ohjaajien ja valmentajien johdolla pitää huolta ihmisten kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista, kehittää urheilijoita kansainväliselle huipulle ja toimia yhdessä kaikkien urheilun ja thainyrkkeilyn eettisten periaatteiden mukaisesti.

Heli Salapuro