Turku Thaiboxing Clubin Jussi Santalahti voittoon Fight Night Dubain otteluillassa

Fight Night Dubai 8.3.2019

Turku Thaiboxing Clubin Jussi Santalahti pääsi kolmannen kerran hollantilais/marokkolaisen Fight League organisaation järjestämään ammattilaisottelutapahtumaan 8.3.2019. Korkean profiilin thainyrkkeilyilta jörjestettiin tällä kertaa Dubaissa. Illan vetonaulat olivat thaimaalaiset huippunimet Saenchai ja nuori 18-vuotias Thananchai. Saenchai on hyvin tekninen ja viihdyttävä ottelija. Urheilijana uraansa jäähdyttelevä taituri. Pitkäraajainen polviottelija Thananchai on mm. Thaimaan mestari ja WMC maailmanmestari. Hänet otettiin korvaamaan Thaimaan Vuoden 2018 ottelijaa Tawanchaita. Tawanchai loukkaantui treeneissä eikä päässyt osallistumaan kisoihin.

Jussin painoluokka oli ottelussa 82,5 kg ja vastustajaksi tuli Kanadan Mark Mackinnon. 30-vuotiaan Mark Mackinnonin ammattilaisrekordiksi oli ilmoitettu 33 ottelua, joista voitettuja oli 27 ja niistä 12 tyrmäyksellä. Mies pitää hallussaan myös Pohjois-Amerikan mestaruutta. Etukäteen löysimme miehestä varsin vähän tietoa mutta parista otteluvideosta paljastui tekninen ja monipuolinen thainyrkkeilijä.

Ensimmäisessä erässä Mackinnon sai horjutettua Jussin tasapainoa pysäytyspotkuilla sekä mies kuoletti Jussin lähiottelupyrkimyksiä. Jussilla oli vaikeuksia saada konetta käyntiin ja tilannevoittoja keräsi kanadalainen. Tämä erä Kanadalle.

Toiseen erään erätauolla nopea tilannetsekkaus ja kehotettiin lisämään tempoa otteluun. Jussin vahvuudet ovat kestävä fysiikka ja kovat tekniikat. Nyt tuli aika kaivaa ne esiin. Edellisen päivän sääntöpalaverissa korostettiin otteluillan pisteytyksen periaatteet. Kehäaktiivisuus, osumien vahvuus sekä tuhovoima ja virheiden vähyys olivat tärkeimmät arviointikriteerit. Kaikki tekniikat olivat samanarvoiset sekä kaikki thainyrkkeilyn tekniikat käytettävissä.

Toisessa erässä Jussi alkoi pääsemään otteluun mukaan ja sai Mackinnonia horjutettua vahvoilla potkuilla mutta lähiottelutilanteissa ei kumpikaan saanut selkeästi dominanssia. Kanadalainen osoitti vaarallisuutensa päätä hipovilla kääntökyynerpäälyönneillä.

Kolmanteen erään lähdettiin tasatilanteesta ja oli aika laittaa kaikki paukut peliin. Taktiikkaa muutettiin sen verran ettei enää haettu polvietäisyydelle vaan kauempaa kovia sivupotkuja viljellen. Taka-askeliin ei ollut varaa vaan Jussi lähti jahtaamaan Mackinnonia potkuilla. Kanadalainen taittui prässin alle ja viimeinen erä meni selkeästi Jussille. Tuomarit näkivät ottelussa Jussin paremmaksi ja työvoitto Turkuun.

Tällä kertaa Jussi ei ihan päässyt parhaimmalle tasollaan mutta kovalla tahdolla ja vahvalla perusosaamisella pärjää välillä huonompanakin päivänä.

Ottelutapahtumassa noin muuten olivat puitteet ja järjestelyt kohdillaan. Kokeneita pistetuomareita Thaimaasta, ammattilaiscutman, tilava lämmittelytila ja näyttävät show-elementit. Ottelijoita illassa oli Thaimaasta, Espanjasta, Suomesta, Ruotsista, Marokosta, Turkista, Valko-Venäjältä, Ukrainasta, Englannista, Brasiliasta, Syyriasta, Kamerunista ja Arabi Emiraateista.

Oli erittäin kiinnostavaa nähdä taas miten maailmalla huippuorganisaatio toimii. Kisapaikalla oli myös paikallisen ottelijan valmentajana toimiva ysärin legendaottelija Sakmongkol. Sakmongolin kanssa oli mukava rupatella ja pitihän myös yhteiskuva saada muistoksi.

Muutama huomio vielä. Saenchai joutui jo oikeasti ottelemaan kovatasoisen nuoren ukrainalaisen kanssa. Englannin Jack Kennedy osoitti rohkeaa asennetta kohtaamalla vaarallisen Thananchain. Kennedy on eurooppalaisena eliittiottelija, mutta ei ole vielä jakoja Thaimaan huippuja vastaan. Juttelin Thananchain kanssa ottelun jälkeen ja hänellä oli 10 päivän päästä tulossa toinen ottelu. Thananchai otteli säästöliekillä mutta voitti Kennedyn selvästi pitkillä polvilla ja kyynerpäälyönneillä. Ruotsin Adel Ekvall Halila oli kisojen kiinnostavampia. Hän otteli vahvaa Marokon Soufiane Taaouatia vastaan voittoisasti pistein. Adelin taitavaa ja monipuolista ottelemista on ilo katsoa. Adel käytti marokkolaista lyönnillä lattiassa ensimmäisessä erässä. Hän hallitsee hyvin kaikki thainyrkkeilyn osa-alueet ja selvästi nauttii kehässä olosta.
Santalahden ottelun järjestelyistä vastasi Turku Thaiboxing Clubilla ohjaava Imad Aqnoy, joka manageroi yleisesti Fight Night Dubai otteluiltaa.

Ottelutuloksia voi tarkastella www.fightnightdubai.com

Teksti ja kuvat: Harri Nieminen
Valmentaja, Turku Thaiboxing Club

  

Heli Salapuro