Grand Prix King Mohammed VI 6.8.18, Laayoune, Marokko

Maailmanmestari Harri Niemisen mielenkiintoinen matkaraportti Marokosta. Ottelut voitanee tulkita thainyrkkeilyksi pienin rajoituksin.

Turku Thaiboxing Clubin pitkäaikainen aktiivi Imad Aqnoy sai kontaktiensa kautta järjestettyä kahdelle suomalaiselle ammattilaisottelun Marokossa hollantilaisen Fight League-promootion otteluiltaan. Ottelut järjestettiin Marokon kuninkaan Mohammed VI:n syntymäpäivän kunniaksi. Otteluun valkattiin Jussin Santalahti 83 kg ja Lauri Suomela 67 kg Oulu Kickboxing Teamilta. Otteluilta tiedettiin etukäteen kovatasoisiksi ja siksi valittiin nämä ottelijat. Jussi sai vastaansa Marokon mestarin Oussama Didouhin ja Lauri Team Tijartin nuoren nousevan tähden Anass Aarasin.

Matkalla jouduttiin tekemään yhden yön välilasku Pariisiin missä oli seuraavana aamuna punnitus. Suomalaiset hikoilivat aamutuimaan ylimääräiset kilot pois. Aamupäivällä uusi lento kohti Marokkoa ja Laayounea. Iltapäivällä Jussin vatsa alkoi reistaamaan painonvedon ja antibioottikuurin vuoksi, joten viimeistelutreenit paikallisella salilla jäi Jussin osalta hieman vajaiksi. Avulias paikallisen salin ottelija Abdelali haki Jussille lääkityksen apteekista ja vielä alkuyöstä kävimme hänen kanssaan tutustumassa kisahalliin sekä runsaalla hedelmätorilla hakemassa isot muovikassit hedelmiä. Abdelali otteli myös samassa otteluillassa itseään 10 kg painavampaa kovaa Hollannin turkkilaista vastaan. Silti hän oli valmis ottamaan ottelun vastaan! Ottelun tulos oli tasuri. Abdelalilla ei ollut valmentajaa vaan hän valmensi itse itseään ja pyöritti omaa pikku saliaan. En ole ikinä tavannut yhtä kiitollista tyyppiä kahden erän tyynyjen pidon jälkeen.

Ottelupäivänä saimme klo 14 viimeisen kerran ruokaa ennen matseja. Suomen kundien ottelut sijoittuvat noin klo 21, joten kundien verensokerit pääsivät laskemaan.  Avulias paikallinen kisa-avustaja kävi kaupassa hakemassa meille hedelmiä ja leipää. Ottelupaikalla oli tyypillistä sähläämistä ja odottelua. Esiottelut alkoivat klo 18, jotka olivat nk. salikisamatseja kovalla kontaktilla. Usein toinen pyörtyi tai kehätuomari keskeytti myllytyksen seurauksena. Paikalliset ottelijat ovat tulisia, kovia ja fyysisiä mutta suojaukseen ja puolustukseen ei niin paljon satsattu.

Jussin ottelu lähti käyntiin siinä yhdeksän maissa. Ensimmäisen erän Jussi oli vähän nukuksissa eikä aivan tilanteen tasalla. Erätauolla herätin Jussin ja toinen erä lähtikin vauhdikkaammin marokkolaisen osoittaen hyytymistä Jussin prässin alla. Kolmannessa erässä lisää painostusta ja Oussaman lyönneistä alkoi terä taittumaan ja mies taipumaan lähiottelutilanteissa. Pian Jussi saikin muutaman kovan polvipotkun läpi ja Oussamalle eka luvunlasku. Siitä innostuneena Jussi hyppäsi etujalan polven marokkolaisen vatsaan ja matsi päättyi siihen. Jussille tyrmäysvoitto vastustajan kotikehässä. TTBC power!

Lauri Suomelan ottelu oli heti Jussin matsin perään. Eka erä meni tasaisesti kombinaatioita vaihdellen mutta Lauri pakitteli enemmän ja sitä tuomarit eivät katso hyvällä varsinkaan ulkomailla. Erätauolla patistin aktiivisempaan työntekoon ja lyöntikombinaatioiden perään lisäämään potkun. Suunnitelma ei ihan mennyt nappiin mutta Laurilla ei ollut hätää toisessakaan erässä. Anass oli hitusen rennompi ja sai pari näyttävää tekniikkaa läpi. Lauri myös osui vahvasti muttei saavuttanut selkeätä dominanssia. Kolmanteen erään kehotin lähtemään täydelllä höyryllä koska ulkomailla tasainen ottelu ei riitä voittoon. Lauri tsemppasi hyvin ja kolmas erä olikin hänen paras eränsä ja osui kivuliaasti vastustajaan, mutta vastustaja ei taipunut tarpeeksi. Pistevoitto Hollantiin 3-0.

Loppuilta meni hotellissa iltapalalla ja ryhmäselfieitä ottaen. Suomalaisilta meni jo kisapaikalta poistumiseen ylimääräiset puoli tuntia koska valokuvien ottajia oli jonoksi asti. Missään muualla en ole nähnyt vastaavaa. Paikalliseen kulttuuriin ei kuulu kosteat after partyt, joten iltapalan jälkeen kaikki lähtivät hotelliin nukkumaan. Aamulla ei näkynyt turvonneita darranaamoja. Seuraavana päivänä käytiin Saharassa dyyneillä ja tehtiin haastatteluja meren rannalla. Ison maailman pro-meininki.
Tapahtumassa oli ottelijoita Marokosta, Saksasta, Hollannista, Englannista, Italiasta ja Suomesta. Yli 30 kansainvälistä sanomalehteä kirjoitti ottelusta. Ottelu näytettiin suorana tv:stä ja streamilta. Ottelun näkivät miljoonat ihmiset.

Suomalaisten seurueen matka jatkui loman merkeissä Marokon pääkaupungissa Rabattiin. Rabatissa kävimme mm. ottelun promoottorin salilla vetämässä treenit ja itse treenaamassa. Tutustuimme paikalliseen ruokakulttuuriin, uimista ja yleistä chillailua. Rabatissa rock-stara meininki jatkui ja paikalliset kadun miehet olivat jatkuvasti ottamassa yhteiskuvia. Meillä oli täyden palvelun majoitus Imadin vanhempien asunnolla, joten homma toimi. Hammam spa oli ikimuistoinen kokemus. Ajoimme myös 360 km Marrakechiin lomailemaan yhdeksi yöksi. Siellä Imad veti yhdet junnutreenit ja minä sekä Lauri treenasimme samalla. Paikallinen salikulttuuri poikkeaa siten suomalaisesta että Marokossa salit ovat fyysisesti pienempiä sekä nk. sekasaleja missä treenaa eri porukoita esim. taekwondoa, potkunyrkkeilyä, punttisalia ja thainyrkkeilyä. Treenikulttuuri vaikutti päällisin puolin kaaottisemmalta mutta yritys oli paikallisilla kova ja he olivat erittäin fyysisiä sekä vahvoja. Kehotin heitä opettelemaan myös puolustustekniikoita.

Sellainen yhteensattuma vielä oli että otteluillan toinen promoottori oli vahvasti meritoitunut entinen ottelija Hollannin marokkolainen Fikri Tijarti, jolle olen 95-96 mm-kisoissa hävinnyt pistetappiot. Oli mukava nähdä yli 20 vuoden jälkeen ja Fikri toivottikin seurueemme treenaamaan salilleen Amsterdamiin. Mahdollisesti myös ensi vuonna kundit saavat mahdollisuuden otella samassa tapahtumassa mikäli asiat järjestyvät sopivasti. Ottelumatka oli ikimuistoinen. Kiitos Imad, Jussi, Lauri sekä Fight League. Matkailu avartaa.

 

Teksti ja kuvat: Harri Nieminen, Turku Thaiboxing Club

Katru Perkkiö