Kehä- ja arvostelutuomarikoulutus Hyvinkäällä

Suomen Muaythai liiton tuomarit Tommi Pitkälä ja Katarina Perkkiö pitivät amatööri thainyrkkeilyyn perustuvan tuomarikoulutuksen RNC Sport Clubilla Hyvinkäällä lauantaina 3.11.2018. Paikalle oli kertynyt 23 tuomarikokelasta eri puolelta Suomea.

Koulutuspäivä pähkinänkuoressa

Reilu peli, oikeudenmukaisuus ja lajituntemus
Tuomarityön perustana ovat reilu peli ja oikeudenmukaisuus. Koulutus aloitettiin kertaamalla, mitä se tuomarityössä tarkoittaa ja miten se käytännössä toteutetaan niin arvostelu- kuin kehätuomarinakin.

Seuraavaksi kerrattiin, mitä lajituntemus pitää sisällään ja minkälaisiin asioihin otteluissa kiinnitetään huomiota. Käytiin läpi kaikki perusteet, miten jokaisesta erästä on mahdollista löytää voittaja ja näytettiin käytännön esimerkein sallitut ja kielletyt tekniikat ottelujen aikana.

Ottelujen pisteytys ja ottelujen tuomiot
Koulutuksessa opetettiin pistekortin täyttäminen. Käytiin läpi miten pisteet annetaan sekä mitä mahdollisia merkintöjä pistekorttiin laitetaan esimerkiksi luvunlasku tilanteissa (KD = knock down), huomautuksen (C=caution) tai varoituksen (W=warning) yhteydessä.

Käytiin läpi, miten erät arvostellaan ja pisteytetään: voittajalle annetaan 10 pistettä ja häviäjälle 9. Käytiin läpi erilaisia tapauksia, joissa erät voivat olla 10-8 tai 10-7. Korostettiin sitä, että jokaisesta erästä olisi voittaja löydettävä ja tasapisteytystä 10-10 on vältettävä.

Käytiin läpi myös erilaiset tuomiot ja tilanteet, joissa tuomiota käytetään. Lopuksi opeteltiin merkitsemään pistekorttiin ottelujen voittaja ja ottelun tulos.

Koulutus huipentui salikisoihin, jossa harjoiteltiin käytännössä ottelujen pisteytystä, pistekortin täyttämistä sekä kehätuomarina työskentelyä. Ottelujen eristä saatiin aikaan keskustelua, opeteltiin löytämään perusteluja erien pisteytykseen ja opittiin antamaan ja merkitsemään erilaisia tuomioita. Kaikki hajaääni tuomioihin päättyneet ottelut käytiin läpi tarkemmin ja niistä otettiin opiksi.

Lisätietoa tuomaritoiminnasta Suomen Muaythai liiton tuomarisivustolta (https://muaythai.fi/?page_id=490)

ja kilpailuoppaasta (https://muaythai.fi/wp-content/uploads/2018/08/SMTL_Kilpailusäännöt-2018_20.7.2018.pdf).

Kansainvälisen kattoliitto IFMA:n säännöt löytyvät täältä (http://www.ifmamuaythai.org/technical-reference/muaythai-rules/).

Suomen Muaythai liitto onnittelee kaikkia uusia tuomareita koulutuksen suorittamisesta sekä toivottaa kaikki mukaan työskentelemään tuomaritehtävissä!

Seuraava tuomarikoulutus on alustavasti suunniteltu pidettävän tammikuussa ennen SM-kilpailuja 2019.

Heli Salapuro