Kehä- ja arvostelutuomarikoulutus Oulussa 2.9.2017

Oulu on Pohjois-Suomen aktiivisimpia kaupunkeja thainyrkkeilyn parissa. Kaupungissa on kolme thainyrkkeilyseuraa aakkosjärjestyksessä Kickboxing Team, Oulun Kamppailuklubi sekä Oulun Thaiboxing Club. Jokaisesta jäsenseurasta löytyy nyt kehä- ja arvostelutuomarikoulutuksen käyneitä henkilöjä, joten eväitä Pohjois-Suomen omille salikilpailuille on rakennettuna.

Suomen Muaythai liiton tuomari Katarina Perkkiö piti tuomarikoulutuksen Kickboxing Team seuran tiloissa lauantaina 2.9.2017. Paikalle oli kertynyt 15 innokasta tuomarikokelasta ja koulutustilaisuuteen oli järjestetty harjoitusotteluja.

Reilu peli, oikeudenmukaisuus ja lajituntemus
Tuomarityön perustana on reilu peli ja oikeudenmukaisuus. Koulutus aloitettiin kertaamalla, mitä se tuomarityössä tarkoittaa ja miten se käytännössä toteutetaan niin arvostelu- kuin kehätuomarinakin.

Seuraavaksi kerrattiin, mitä lajituntemus pitää sisällään ja minkälaisiin asioihin otteluissa kiinnitetään huomiota. Käytiin läpi kaikki perusteet, miten jokaisesta erästä on mahdollista löytää voittaja ja näytettiin käytännön esimerkein sallitut ja kielletyt tekniikat ottelujen aikana.

Ottelujen pisteytys ja ottelujen tuomiot
Koulutuksessa opetettiin miten pistekortti täytetään, miten pisteet annetaan sekä mitä mahdollisia merkintöjä pistekorttiin laitetaan esimerkiksi luvunlasku tilanteissa (KD = knock down) tai varoituksen (W=warning) yhteydessä.

Käytiin läpi, miten ottelut arvostellaan: voittajalle annetaan 10 pistettä ja häviäjälle 9. Käytiin läpi erilaisia tapauksia, joissa erät voivat olla 10-8 tai 10-7. Korostettiin sitä, että jokaisesta erästä olisi voittaja löydettävä ja tasapisteytystä 10-10 on vältettävä. Lisätietoja liiton tuomarisivustolta.

Koulutus huipentui harjoitusotteluihin, jossa harjoiteltiin käytännössä ottelujen pisteytystä, pistekortin täyttämistä sekä kehätuomarina työskentelyä. Kaikista otteluista saatiin aikaan keskustelua, löydettiin hyviä perusteluja ja jokainen kehätuomari paransi otteitaan erä erältä.

Ottelut käytiin hyvässä hengessä, joskin oululaiseen tapaan meno yltyi välillä kiivaaksikin. Ottelujen erätauoilla annettiin mm. ohjeita uusille kehätuomareille. Myös ottelijoille annettiin erätaukojen aikana tehtäviä, joita he yrittivät toteuttaa seuraavien erien aikana. Kokonaisuutena koulutustapahtuma oli rento, mutta asiallinen ja täynnä tietoa ja toimintaa.

Kokonaisuutena koulutuspäivän saattoi todeta onnistuneeksi ja kaikille uusille tuomareille jaettiin sekä diplomit koulutukseen osallistumisesta että oikeus osallistua salikilpailujen tuomarityöskentelyyn.

Suomen Muaythai liitto onnittelee kaikkia uusia tuomareita koulutuksen suorittamisesta sekä toivottaa kaikki tervetulleiksi tuomarityöhön!

Kuvat: Antti Sariola

Katru Perkkiö