Ottelijaesittelyssä Gia Winberg

Gia ja Niklas
Niklas Winberg on ollut siskonsa tukena alusta asti.

Espoon Kehähaita edustava Gia Winberg on yksi MM-joukkueen kokeneimmista ottelijoista. Häntä valmentaa Niklas Winberg, joka on myös hänen isoveljensä. Niklas on matkannut Gian mukana maailmalla aikaisemminkin ja tälläkin kertaa isoveli matkaa Minskiin mukaan valmentajan roolissa.

Sisarusparin valmennussuhde alkoi virallisesti vasta vuonna 2011, mutta isoveljellä on ollut alusta asti suuri vaikutus siskonsa ottelu-uraan. Gia Winberg kilpailee ottelujen lisäksi myös ratsastuksessa. Erään ratsastuskilpailun jälkeen hevosen selästä laskeutui alas erittäin huonovointinen tyttö, jota isoveli Niklas joutui tukemaan ja taluttelemaan pitkän tovin. Tämän seurauksena syntyi ajatus, että ratsastusharrastuksen lisäksi olisi hyvä pitää huolta kunnosta muutenkin.

Valmennussuhde on ollut varsin menestyksekäs.  Noin 1,5 vuotta Niklaksen mukaantulon jälkeen, Gia saavutti ensimmäisen Suomenmestaruutensa vuonna 2013 sarjassa -57kg. Samana vuonna Gia iski ammattilaisten WMC-liiton Pohjoismaiden mestariksi kaatamalla Ruotsin vastaavan sarjan ykkösiskijän Madeleine Vallin. Viime vuonna Gia voitti niin ikään Suomenmestaruuden ja iski lokakuussa Kroatian EM-kilpailuissa itsensä pronssimitalistiksi.

Gian tavoitteet tuleviin MM-kilpailuihin ovat korkealla. Lisämausteena näissä MM-kilpailuissa on mahdollisuus iskeä itsensä heinäkuussa pidettäviin The World Games 2017 kilpailuihin Puolan Wroclaviin. Puolassa isketään vain tietyissä sarjoissa ja juuri Gian sarja -60 kg on siellä mukana. Ottelijana Gia on erittäin monipuolinen ja taitava, jolla on ihailtava kyky muuttaa taktiikkaa kesken ottelun.

Valmentajana toimivan Niklaksen suurimmat saavutukset ovat potkunyrkkeilyn parista, mutta ottelukokemusta on kertynyt niin thainyrkkeilystä kuin vapaaottelustakin. Otteluaikoina Niklas kiersi harjoittelemassa ympäri maailmaa ja on otellut Australiassa, Thaimaan useilla stadioneilla sekä Yhdysvalloissa Las Vegasissa. Niklas suhtautuu kamppailu-urheiluun varsin intohimoisesti ja on valmentajana vaativa mutta samalla erittäin järkevä. Valmennuksessaan hän pyrkii jatkuvasti hakemaan uusia harjoitusmuotoja perinteisempiä kuitenkaan unohtamatta.

Kuva: Gia Winberg, kotialbumi
Teksti: Sari Kärki

Katru Perkkiö