Tunnelmia Nathan Corbett:n kesäleiriltä

Suomen Muaythai liitto järjesti kesäleirin Helsingissä lauantaina 14.7.2018. Ohjaajaksi saatiin kiertueella oleva australialainen huippuottelija Nathan Corbett. Leiri oli täynnä heinäkuun lomakaudesta huolimatta ja isommalle määrälle olisi pitänytkin varata isompi tila.

Nummela Thaiboxing Club:n Denise Nöjd, Sari Levänen, Ivar Wikström ja Tatu Varrio osallistuivat liiton järjestämälle kesäleirille keskellä kauneinta (ja kuuminta) heinäkuuta. Kaikki olivat yhtä mieltä siitä, että kaikenlaiset yhteisleirit ovat aivan mahtava asia, etenkin kun vetäjiksi saadaan kansainvälisiä lajin parissa menestyneitä huippuottelijoita.

“Intensiivinen leiri sisälsi alkumetreistä alkaen paljon erilaisia lyönti- ja potkusarjojen yhdistelmiä. Sarjoissa oli ideana iskeä vuoronperään ylös, alas, suoraan ja sivuille niin, että vastustaja ei koskaan tiennyt mistä seuraava isku tulisi ja hän pysyisi suojauksen kanssa koko ajan kiireisenä. Corbettimaiseen tyyliin sarjat sisälsivät kyynärpäälyöntejä, polvia ja vartalokoukkuja muiden tekniikoiden lisäksi. Corbett:n rento ja välitön persoona sai leiriläisistä parhaan suorituksen irti ja kolme tuntia hurahti todella nopeasti”, summaa nummelalainen Varrio leirin antia.

Kun Nummelan nelikolta tiedustelee toiveita seuraavien leirien ohjaajiksi, thaimaalaisen huippuottelija Saenchain nimi nousee nopeasti esiin. Myös John Wayne Parr voisi olla kiinnostava sekä naisista Ruotsin ylpeys kaiken voittanut moninkertainen mestari Sofia Olofsson. Hyviä valintoja kaikki.

Kuva: Tatu Varrio

Turku Muay Thai seuraa edustava huippuottelija Daniel Forsberg osallistui myös kesäleirille. Forsberg on harjoitellut ja kilpaillut kansainvälisellä huipulla jo vuosia. Hän summasi leirin antia näin “ne sarjat mitä treenattii ni oli niis hyvä ajatus ja sit ehkä uusii taktiikoi jäi mielee.  Kokonaisuudessaan oli hyvät treenit, mutta sisällöltään ehkä sellaista “fanitusta” kuitenkin enemmän”.

Jos Forsberg saisi valita tuleville leireille vetäjiä, hän mainitsee ukrainalaisen huippuottelija Artur Kyshenkon. Myös kivikovista valko-venäläisistä hän näkisi mieluusti jonkun vetämässä leiriä Suomessa tai lähiympäristössä. Forsbergia kiinnostaa erityisesti se, millaisia perustreenejä ja rutiineja valko-venäläisillä ottelijoilla on omissa harjoituksissaan.

Kuva: Turku Muay Thai

Turku Thaiboxing Clubilainen vuoden 2012 maailmanmestari Kati Kaareskoski oli niin ikään kesäleirillä mukana. Hän summasi leirin antia seuraavasti: “Tekniikat olivat monipuolisia ja kombinaatiot hyvin mietittyjä. Myös torjuntojen jälkeen tehtäviä kontrauksia harjoiteltiin hyvin. Pidin erityisesti Corbett:n tavasta selittää tekniikoiden taustoja tarkemmin. Minkä vuoksi tekniikka toimisi ja miten erilaisille osumille voisi hakea paikkoja. Leirin sisältö vastasi Corbett:n omaa ottelytyyliä muutoinkin kuin kyynärpäälyöntien osalta. Se oli hauska huomata ja menisin hänen leirilleen uudelleenkin”.

Kuva: Turku Thaiboxing Club

Helsinki Thaiboxing Club:n tuore euroopanmestari Satu Mykkänen treenasi kesäleirillä mukana, vain viikko mestaruutensa jälkeen. Mykkänen tunnisti saman “fanitusilmiön” kuin Forsberg, mutta nautti silti leirin tunnelmasta täpötäydellä salilla. Mykkäsen tavaramerkkinä ovat liike ja huippuunsa hiottu lajinomainen tekniikka, jossa kaikki vastustajan iskut ja hyökkäykset torjutaan sekä niistä haetaan omat vastaiskut. Mykkäsen silmäkulmat eivät juurikaan tummu ottelujen jäljiltä, mutta toki sen eteen on tehty paljon töitäkin.

“Corbett halusi olla “salin kingi” ja osoitti sen useasti veijarimaisella tyylillään, tosin kanssatreenaajien maksankärjet ja jalkojen reidet eivät välttämättä olleet samoilla linjoilla tästä ajatuksesta. Ehkä raskaansarjan miesten ja oma naisten -45 kg sarjani voittotekniikat ja -taktiikat eivät kuitenkaan aivan kohdanneet. Corbett on selvästikin aikoinaan harjoitellut paljon maksakoukkujen, alapotkujen ja kyynärpäälyöntien yhdistelmiä ja se on ollut hänen ottelutyylinsä. Nykyinen harjoitteluni poikkeaa tästä jossain määrin ja itse asiassa leirillä vahvistui ajatus siitä, että kotisalillani tehdään nyt paljon oikeita asioita”.

“Menisin mieluusti sellaisen thaimaalaisen valmentajan ohjaamalle leirille, jossa harjoiteltaisiin perinteistä thainyrkkeilyä. Myös Portugalin maajoukkueen päävalmentaja Dina Pedron vetämä leiri saisi minut heti varaamaan sinne paikkani”, Mykkänen päättää pohdintansa leirien vetäjistä.

Kuva: Bartáková Lenka

Kiitos kaikille haastateltaville mielenkiintoisista ja erilaisista kommenteista. Nähdään taas saleilla ja kisoissa, ensimmäiset salikisat isketään Lahdessa 1.9.2018!

Katru Perkkiö