Turku Thaiboxing Club (TTBC) valmennustiimin treenimatka Thaimaassa
Aika ja paika: 16.-26.7.2016, 13 Coins Gym, Thaimaa Bangkok
TTBC kouluttaa aktiivisia treeninvetäjiä ja valmentajia lajin kotimaassa Thaimaassa 10 päivän pituisilla treenileireillä. Tällä kertaa paikaksi oli valittu Bangkokissa sijaitseva 13 Coins Gym, jonka suurimpana tähtenä tällä hetkellä on Sangmanee Sor Tienpo. Salin omistajan mukaan Sangmanee kuuluu nykyiseen top 5 Thaimaan ottelijan ryhmään. Aikaisemmin salilla on treenannut myös muita lajin supertähtiä kuten Saenchai, Pakorn ja Orono. Valmentajakaartista löytyy mm. Toto ja muita Lumpineen ja Ratchadamneonin stadionin entisiä mestareita.
Treenileirin tarkoituksena oli osallistua thaimaalaiseen treenirytmiin niin pitkälle kuin se olisi mahdollista, katsella ja opiskella thainyrkkeilyä sekä saada uusia ideoita omaan valmentamiseen ja treenaamiseen / treeneihin. Turku Thaiboxing Clubin valmentajista mukana olivat yksi lajin Suomeen tuoneista henkilöistä ja Suomen Muaythai liiton kunniajäsen Kai Mustonen, maailmanmestarit Harri Nieminen ja Topi Helin, TTBC:n valmennustiimissä valmentajana toimiva itsekin ottelijana ollut Jani Lehtola sekä yksi nykyisistä aktiiviottelijoista Jussi Santalahti.
Päivän perusharjoitukset
Peruspäivään kuului aina kaksi harjoitusta kuutena päivänä viikossa. Sunnuntai oli TTBC:n tiimillä lepopäivä. Thaiottelijat treenasivat sunnuntainakin. Heille oli lepopäivät pari päivää ennen ottelua ja viikko ottelun jälkeen. Molemmat harjoitukset aloitettiin juoksulenkillä, joka pituus vaihteli 5 – 8 km. Aamuharjoituksissa juoksulenkin jälkeen jatkettiin varjonyrkkeilyllä ja/tai säkillä omaan tahtiin muutama erä. Tämän jälkeen vedettiin 3 x 4 minuutin erät potkutyynyjä. Thaimaalaiset, joilla oli tulossa ottelu, treenasivat potkutyynyihin 4 – 6 erää kovemmalla tempolla kuin muut salilla treenaavat (yleensä falangit = ulkomaalaiset). Treenien lopuksi otettiin noin puoli tuntia lähiottelua ja vatsalihasliikkeitä. Kaikkinensa aamuharjoitukset kestivät 2,5 – 3 h.
Iltapäivä koostui pitkälti samoissa merkeissä, mutta treenien kokonaiskesto oli yleensä pidempi. Usein treeneihin lisättiin kevyttä sparria tai nyrkkeilysparria kypärät päässä. Myös lähiottelua otettiin iltapäivällä pidempään noin 45 – 60 minuutin jaksona. Iltapäivän treenien päätteeksi oli aina lihaskuntoliikkeitä, säkillä potkuja tai polvia esimerkiksi 50 – 300 kpl.
Treenikuri ja –asenne
Salilla oli tiukka treenikuri ja päävalmentaja oletti, että jokainen osallistuu harjoituksiin täysillä. Ja näin myös tapahtui.
TTBC:n tiimi sai myös yksityiskohtaista tekniikkavalmennusta potkutyynyharjoitteluun. Yleensä thaimaalaiset eivät vaivaudu opettamaan ulkomaalaisia treenaajia näin perusteellisesti. Ulkomaalaisia treenaajia tulee ja menee, eivätkä he yleensä kauaa treenaa samalla salilla. Opettaminen oli siis aikamoinen kunnia.
Thaimaalaisten treenimäärät poikkeavat Suomen treenimääristä, joka selittyy osin sillä, että suomalaisottelijat käyvät töissä treenien lisäksi. Usein Thaimaassa ja tälläkin salilla ottelijat elävät yhteisöissä, jossa vaikutti olevan iloinen ja hyväntuulinen ryhmähenki.
Salin ottelijoilla oli jatkuvasti päällä pieni kilpailu, mutta toisia autettiin aina mm. painonpudotuksissa ja hieronnoissa. Myös treeneissä oltiin oma-aloitteisia. Koulua käyvät nuoret ottelijat olivat mukana aamulenkeillä ennen kouluun menoa ja tulivat suoraan koulusta iltapäivän treeneihin. Kun ottelu lähestyi, viimeiset viikot oltiin poissa koulusta ja keskityttiin ja panostettiin vain harjoitteluun. Thaimaa poikkeaa myös muusta maailmasta siinä, että kaikki ottelijat ovat käytännössä ammattilaisia ja yrittävät luoda uraa ja tehdä rahaa ottelemisella. Se näkyy motivaatiossa, harjoittelun määrässä ja intensiteetissä. Usein elämä on vielä kovempaa salin ulkopuolella ja menestyminen thainyrkkeilyssä mahdollistaa joillekin antoisamman elämän.
Myös muu harjoittelusysteemi poikkesi Suomesta, kun jokaisessa treenissä paikalla oli useampi valmentaja ja valmennus tapahtui enemmän pienissä ryhmissä tai kahden kesken potkutyynyjen pitäjän kanssa. Se mahdollisti yksityiskohtaisemman opetuksen ja oppimisen. Sparreja ja lähiotteluja valvoi aina kehän ulkopuolella yksi tai useampi valmentaja. Valmentaja saattoi keskeyttää sparrin tai lähiottelun näyttääkseen esimerkkiä, antaakseen ohjeita tai lisätäkseen lyhyitä tekniikkaharjoitteita sparrin ja lähiottelun yhteyteen tehtäviksi.
Thaimaalainen treeni eroaa suomalaisesta myös siinä, että kovaan harjoitteluun yhdistyy juuri oikealla tavalla rentous ja leikkimielisyys. Varsin usein Suomessa treenataan joko liian kovaa väärissä paikoissa, jolloin rentous suorituksesta katoaa ja hartiatkin jännittyvät korviin saakka. Tai sitten varotaan treenaamasta kokonaan kovaa, jolloin treenit eivät oikeasti valmista otteluihin. Thaimaalaisessa sparrissa ja lähiottelussa ei yritetä koko ajan voittaa jokaista tilannetta, vaan annetaan välillä treenikaverinkin osua tai yrittää saada haluamaansa tekniikkaa onnistumaan. Se on taitoa, jonka vain harva pystyy toteuttamaan. Lihaskunto, säkkitreeni ja varjonyrkkeily olivat ainoita harjoitteita tällä salilla, joista jokainen vastasi itse, eikä niitä erikseen ohjattu.
Ottelutapahtumia ja loppusanoja
TTBC:n tiimi kävi katsomassa vierailunsa aikana otteluillan Ratchadamneonin stadionilla, jossa Sangmaneella oli pääottelu sekä muutamassa TV-stadion ottelutapahtumassa. Jälkimmäisessä tapahtumassa otteli salin kakkosnyrkki Boomruang ja maailmanmestari Harri Niemisellä oli kunnia olla hänen kehäkulmauksessaan.
Kokonaisuudessaan treenileiri 13 Coins Gym salilla oli antoisa kokemus koko tiimille. Maailmanmestari Harri Nieminen luonnehti aikaa salilla parhaaksi treenikokemukseksi Thaimaassa ikinä. Parasta antia oli päästä harjoittelemaan thaimaalaisten ottelijoiden kanssa kehässä sekä valmennus, joka vei oikeasti eteenpäin katteettomien kehumisten tai tarpeettomien piiskausten sijasta.
Nieminen kiteytti leirin jälkeen osuvasti näin ”Tällä reissulla opin, että periaatteessa ei voi treenata liikaa, mutta helposti voi treenata väärin tai vääriä asioita. Jos halutaan tehdä tasokkaita ottelijoita, yksi avaintekijä tähän on niinkin yksinkertainen asia kuin perustekniikoiden monipuolinen hallinta. Harjoitteluun ja lajiin kuuluu myös olennaisesti ilo, luovuus ja leikkimielisyys. Tuntuu kuin olisin oppinut tällä leirillä enemmän kuin koko urani aikana. Se on hieno tunne, kun vielä vanhoilla päivilläänkin pystyy oppimaan uutta.”
Kevyttä sparria:
https://www.facebook.com/harri.bastardio/videos/1456810731000983/
Lähiottelua:
https://www.youtube.com/watch?v=B10ZneIc1vI
Lähiottelua ja sen jälkeen tekniikkaa:
https://www.youtube.com/watch?v=77sY_VkoUc4
Lähiottelua Sangmaneen kanssa:
https://www.youtube.com/watch?v=Kmu2m8IAXv8