Kehä- ja arvostelutuomarikoulutuksen satoa

Suomen Muaythai liiton päätuomari Tommi Pitkälä piti tuomarikoulutuksen yhdessä Katarina Perkkiön kanssa Porvoo Thaiboxing Clubin salilla 5.11.2016. Paikalle oli kertynyt lähes 30 innokasta tuomarikokelasta ja koulutustilaisuuteen oli järjestetty neljä harjoitusottelua. Ottelut käytiin hyvässä hengessä “ystävyysotteluina” ja ottelujen keskellä annettiin mm. ohjeita uusille kehätuomareille. Myös ottelijoille annettiin erätaukojen aikana tehtäviä, joita he yrittivät toteuttaa seuraavien erien aikana. Kokonaisuutena koulutustapahtuma oli rento, mutta asiallinen ja täynnä tietoa ja toimintaa.

Reilu peli, oikeudenmukaisuus ja lajituntemus
Tuomarityön perusta on reilu peli ja oikeudenmukaisuus. Koulutus aloitettiin kertaamalla, mitä  se tuomarityössä tarkoittaa ja miten se käytännössä toteutetaan niin arvostelu- kuin kehätuomarinakin.

Seuraavaksi kerrattiin, mitä lajituntemus pitää sisällään ja minkälaisiin asioihin otteluissa kiinnitetään huomiota. Käytiin läpi kaikki perusteet, miten jokaisesta erästä on mahdollista löytää voittaja ja näytettiin käytännön esimerkein sallitut ja kielletyt tekniikat ottelujen aikana.

Ottelujen pisteytys ja ottelujen tuomiot
tulokset

Koulutuksessa opetettiin miten pistekortti täytetään, miten pisteet annetaan sekä mitä mahdollisia merkintöjä pistekorttiin laitetaan esimerkiksi luvunlasku tilanteissa (KD = knock down) tai varoituksen (W=warning) yhteydessä.

Käytiin läpi, miten ottelut arvostellaan: voittajalle annetaan 10 pistettä ja häviäjälle 9. Käytiin läpi erilaisia tapauksia, joissa erät voivat olla 10-8 tai 10-7. Korostettiin sitä, että jokaisesta erästä olisi voittaja löydettävä ja tasapisteytystä 10-10 on vältettävä.

Marraskuun alussa pidetyssä tuomaripalaverissa päätettiin, että Suomessa otetaan käyttöön sama käytäntö ottelujen tuomioissa kuin kansainvälisissäkin kilpailuissa. Jatkossa tuomiot julistetaan seuraavasti:

Lyhenteiden selitykset:

  • WP = Win on points (voitto pisteillä)
  • K.O (H) = Knock out (head) (tyrmäys päähän kohdistuvasta osumasta)
  • K.O (B) = Knock out (body) (tyrmäys vartaloon kohdistuvasta osumasta)

RSC = Referee Stop Contest

  • Disq. = Disqualification (diskaus)
  • Ret: = Retirement (luovutus)
  • H (head) (osuma/loukkaantuminen päähän)
  • B (body) (osuma/loukkaantuminen vartaloon)
  • Injury (loukkaantuminen)
  • Out Class (liian suuri tasoero, ottelua ei voida jatkaa turvallisesti)
  • CCL = Compulsory Count Limits (liian monta luvunlaskua erä/ottelu)
  • W.O = Walk over (vastustaja ei tule kehään, voitto ilman ottelua)
  • N.O = No contest (ottelua ei voida arvostella, Suomessa harjoitusottelu ei voi päätyä tyrmäykseen)

Uusi pistekortti on ladattavissa liiton tuomarisivustolta.

Koulutus huipentui harjoitusotteluihin, jossa harjoiteltiin käytännössä ottelujen pisteytystä, pistekortin täyttämistä sekä kehätuomarina työskentelyä. Kaikista otteluista saatiin aikaan keskustelua, löydettiin hyviä perusteluja ja jokainen kehätuomari paransi otteitaan erä erältä.

Kokonaisuutena koulutuspäivän saattoi todeta onnistuneeksi ja kaikille uusille tuomareille jaettiin sekä diplomit koulutukseen osallistumisesta että oikeus osallistua salikilpailujen tuomarityöskentelyyn.

Muutama koulutettava oli mukana jo viime lauantaina Hyvinkäällä pidetyissä salikilpailuissa ja heti oli nähtävissä, että oppi oli sisäistetty mainiosti.

tuomarikoulutus

 

Suomen Muaythai liitto onnittelee kaikkia uusia tuomareita koulutuksen suorittamisesta sekä toivottaa kaikki mukaan työskentelemään tuomaritehtävissä!

 

 

Katru Perkkiö