Tessa Kakkonen valittiin vuoden 2016 ottelijaksi

Vuoden 2016 ottelijaksi valittiin yksimielisesti Lahti Thaiboxing Clubin Tessa Kakkonen.

Saavutukset 2016
Kuluneena vuonna hänet kruunattiin ensin alkuvuonna Suomenmestariksi, keväällä Maailmanmestariksi ja syksyllä Euroopan mestariksi. Molempiin arvoturnausvoittoihin tarvittiin täydet kierrokset ja kaikki mitalit olivat kovan työn takana. Matkalla maailmanmestariksi kaatui hallitseva maailmanmestari thaimaalainen Rattanahaphon Hanphan. Kukaan suomalaisottelija ei ole pystynyt voittamaan lajin emämaan hallitsevaa mestaria. Toki suomalaisottelijat ovat mestareita kaataneet, mutta Thaimaan mestareita on ollut haasteellista voittaa yksinkertaisesti siitä syystä, että thaimaalaiset ottelijat ovat lajissaan olleet aina askeleen muita maita edellä.

Arvoturnauksen voitto on kovan työn takana ja otteluja pääsee katsomaan ympäri maailman
Lajin MM-kilpailuissa on mukana yli 100 maata ja EM-kilpailuissa noin 40. Molemmissa turnauksessa ottelijat arvotaan sarjoittain omiin lohkoihinsa ja kutakin lohkoa otellaan niin kauan, että vain finaalipari on jäljellä. Amatööri turnauksissa vastustajat arvotaan koneellisesti ja saman viikon aikana voi kohdata vaikka sarjansa parhaat ottelijat peräkkäisinä päivinä. Tämä tekee amatööriurheilusta erittäin kovatasoisen, eikä rekordeja ole mahdollista rakentaa samalla tavalla kuin ammattilaispuolella.

Mausteena vielä arvoturnauksiin on, että jokaisen ottelupäivän aamuna käydään punnituksissa. Ottelijan on oltava läpi turnauksen lähellä painoluokkaansa, eikä painoetua voi saada hurjilla painonvedoilla. Myöskään keräilyeriä ei ole vaan vain voittaja jatkaa turnauksessa eteenpäin. Turnausmuotoinen otteleminen vaatii urheilijalta taitoa, tahtoa, kovaa fysiikkaa ja henkistä voimaa. Maamme laulu ei soi palkintojenjakotilaisuudessa ilman vuosien kovaa työtä ja paloa lajiin ja tekemiseen.

Miehet ja naiset ottelevat kaikissa sarjoissa 3 x 3 minuutin pituisia eriä. Kaikki arvokilpailut lähetetään suorina live stream lähetyksinä ympäri maailman. Vuoden 2016 MM-kilpailuissa tehtiin live stream katsojaluvuissa uusi ennätys: lähes 2 miljoonaa katsojaa.

Tessa Kakkosen henkilöhistoria
Tessa Kakkonen on 23-vuotias thainyrkkeilijä, sopimussotilas ja liikuntaneuvoja Lahdesta, joka aloitti kilpailemisen thainyrkkeilyssä 15-vuotiaana.  Hän on harjoitellut ja otellut paljon myös lajin emämaassa Thaimaassa ja viettänyt siellä kuukausia kestäviä harjoitusjaksoja. Sotilasuraan mahtuu erilaisia tehtäviä ja mm. Nijmegenin sotilasmarssi Hollannissa.

Urheilun lisäksi Kakkonen suoritti asepalveluksen Vekaranjärvellä 1.ilmatorjuntapatterissa ja pääsi aliupseerikurssille esikuntakomppaniaan. Sieltä hän jatkoi jääkäri reserviupseerikouluun, jossa Kakkosen joukkue voitti mm. Kirkkojärven marssin. Reserviupseerikoulun jälkeen hän toimi Vekarajärvellä 1.ilmatorjuntapatteriin vartiojaoksen johtajan tehtävissä ja myöhemmin sopimussotilaana ollessaan vartiojaoksen kouluttajana. Sotilasuran jälkeen hän on työskennellyt liikuntaneuvojan ammatissaan.

tessaTessa Kakkosen tittelit pähkinänkuoressa:
Finnish Fighter of the Year 2016
IFMA European Champion 2016 -48 kg
IFMA World Champion 2016 -48 kg
Finnish Champion 2016 -48 kg
IFMA Royal World Cup 2015 bronze -48 kg
IFMA World Champion 2015 bronze -48 kg
IFMA Nordic championship gold 2015 -48 kg
Finnish female fighter of the year 2013
IFMA European Champion 2013 -48 kg
IFMA Best Female Fighter of the European Championship 2013
Finnish Champion 2013 -48 kg
IFMA Nordic Championship Silver 2012 -51 kg
Finnish championship silver 2012 -48 kg
IFMA European championship silver 2012 -48 kg
IFMA Nordic championship silver 2011 -48 kg

Mainittakoon vielä, että Kakkonen kävi vierailemassa myös naapurilajin potkunyrkkeilyn SM-kilpailuissa 2016 ja oli sielläkin lyömätön voittaen SM-kultaa.

Katru Perkkiö